Članak

ODNOSI DVIJE SVJETSKE SILE

SAD očekuju da će Blinken ugostiti najvišeg kineskog diplomatu Wang Yija do kraja godine

(Patria) - Washington očekuje da će američki državni sekretar Antony Blinken ugostiti kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija u Sjedinjenim Američkim Državama prije kraja godine, bilo na Generalnoj skupštini UN-a sljedeće sedmice ili nakon toga, saopštio je u ponedjeljak State Department, javio je Reuters.

„Pustiću kinesku vladu da govori o tome hoće li Wang Yi prisustvovati ili neće prisustvovati Generalnoj skupštini UN-a sljedeće sedmice. Ali s tim u vezi, bez obzira da li je to Generalna skupština UN-a ili je to nakon Generalne skupštine UN-a negdje prije kraja godine, još uvijek očekujemo da će sekretar Blinken ugostiti ministra vanjskih poslova Wang Yija ovdje u Sjedinjenim Državama“, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Wall Street Journal je prošle sedmice izvijestio da Kina planira poslati potpredsjednika Han Zhenga u Generalnu skupštinu UN-a, umjesto da pošalje Wang Yija na šire putovanje u SAD kao što je ranije najavljeno, pozivajući se na upućene u to pitanje.

Godišnje okupljanje svjetskih lidera dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden u
nedjelju izrazio razočaranje što kineski predsjednik Xi Jinping ne prisustvuje predstojećem samitu lidera G20 u Indiji, ali je dodao da će ga „vidjeti“.

Biden nije precizirao, ali sljedeća vjerovatna prilika za Bidena da održi razgovore sa Xijem, jer dvije zemlje nastoje stabilizovati problematične odnose, je samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Franciscu u novembru.

Najviša kineska sigurnosna agencija nagovijestila je da će svaki sastanak Xija i Bidena u San Franciscu kasnije ove godine ovisiti o tome da SAD „pokažu dovoljno iskrenosti“.

„Kao što je predsjednik rekao, da se nada da će se sastati s predsjednikom Xijem kasnije ove jeseni. Vjerujemo da ne postoji zamjena za razgovore jedan na jedan na nivou lidera, tako da ćemo nastaviti raditi na mogućnosti da se to desi“, rekao je Miller.

Blinken je bio u Pekingu u junu, gdje se sastao s Wangovim prethodnikom Qin Gangom u prvoj posjeti visokog američkog diplomate Kini u posljednjih pet godina. Američki State Department je tada rekao da su održali „iskrene, sadržajne i konstruktivne“ razgovore, a Blinken je pozvao Qina u Washington da nastave razgovore.

Blinken se nakon toga susreo sa Wangom na marginama regionalnog sastanka u Džakarti u Qinovom odsustvu.

Tri druga visoka američka zvaničnika otputovala su u Kinu na sastanke nakon Blinkenove
posjete, ali kineski zvaničnici tek trebaju otputovati u Sjedinjene Države na razgovore.
Wang (69), bio je ministar vanjskih poslova od 2013. do 2022. godine, dok su veze sa SAD bile narušene do tačke koju je Peking opisao kao najnižu razinu svih vremena.

#AntonyBlinken #Kina #posjeta #SAD #svijet