Članak

SJEDNICE

Završena Skupština KS: Odbijen Izvještaj o radu Tužilaštva KS

Danas je usvojen Izvještaj Ministarstva saobraćaja

(Patria) - U trećem nastavku Osme sjednice, Skupština KS je razmatrala izvještaje o radu kantonalnih javnih preduzeća za nekoliko proteklih godina.

Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog preduzeća “Poljoprivredno dobro Butmir” za 2020. godinu nije usvojen na Skupštini KS, dok je Izvještaj o poslovanju istog preduzeća za 2021. godinu podržan od strane zastupnika ove skupštine.

Negativnu ocjenu je dobio Izvještaj o radu Kantonalnog javnog preduzeća “Sarajevo-šume” za 2020. godinu.

Podršku Skupštine dobili su izvještaji o poslovanju Kantonalnog javnog preduzeća “Veterinarska stanica” Sarajevo za 2019. godinu i 2020. godinu.

Takođe, pozitivu ocjenu Skupštine KS dobio je Izvještaj o poslovanju Kantonalnog javnog preduzeća “ZOI' 84” Olimpijski centar Sarajevo za 2020. godinu kao i izvještaji o radu Javne ustanove “Centar za napredne tehnologije u Sarajevu” za 2019. i 2020. godinu.

Skupština nije usvojila Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2022. godinu koji je predstavila glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija. Zastupnici su i ovaj put izrazili nezadovoljstvo rezultatima rada ovog pravosudnog organa ističući nedovoljan broj podignutih optužnica za sve vrste krivičnih dijela. Takođe, lošu sliku o radu Tužilaštva daje i podatak da od podignute 1084 optužnice prošle godine, dvije trećine su rezultirale uslovnim kaznama, a veliki dio preostalih kazni je okončan njihovom otplatom.

Danas je usvojen Izvještaj Ministarstva saobraćaja o broju dopunskih taksi oznaka za proteklu godinu, uz zaključke da za ovu godinu nema više slobodnih taksi oznaka, te da se šest taksi oznaka dodjeljuje za prijevoz osoba za invaliditetom.

Podršku zastupnika je dobio i Izvještaj o provođenju zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo u organima uprave i službama u KS uz zaključke koji naglašavaju potrebu unapređenja zakonske regulative u ovoj oblasti, bilo kroz usaglašavanje sa federalnim Zakonom o državnoj službi ili izmjenama i dopunama trenutnog kantonalnog zakona.

Skupština je danas usvojila i Izvještaj o izvršenju sankcija u Kantonu Sarajevo za 2021. godinu kao i Informaciju o finansijskom poslovanju javnih ustanova predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja za 2021. godinu.
...

#SkupštinaKS #BiH