Članak

OPASAN PRESEDAN

Nešić pomjera fokus sa Dodika i Rs-a: Prijeti Schmidtu upotrebom resursa državnih institucija, trojka mora reagovati

(Patria) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas je zvanično saopćio da je od Službe za poslove sa strancima BiH dobio informaciju da je boravak Kristijana Šmita u BiH upitan, jer nije u
potpunosti u skladu za pozitivnim zakonskim propisima. Schmidt je u BiH stigao krajem jula 2021. godine, a sada se problematizira i njegov boravak.

“Propisi BiH jasno definišu pod kojim uslovima strani državljani mogu boraviti u našoj zemlji, kao i rokove boravka. Također, zatražiću od bezbjedonosnih agencija da provjere i dostave informaciju ko su osobe koje obavljaju poslove obezbjeđenja Kristijana Šmita. Da li imaju dozvole od naših agencija za obavljanje tog posla, kao i dozvole za posjedovanje i nošenje oružja”, saopštio je ministar Nešić.

Politički stavovi političara iz Rs-a koji ne priznaju visokog predstavnika Christiana Schmidta sada se artikulišu preko zvaničnih institucija BiH. Ne treba zaboraviti da je na čelu SPS-a Žarko Laketa, koji je radio u MUP RS. Riječ je o kadru bliskom vlastima iz Rs-a. Također, direktor SIPA-e je Darko Ćulum, dugogodišnji direktor Policije RS. Da Ćulum radi po političkom nalogu pokazalo se i na sastanku državne koalicije koja je održana 22. avgusta u Istočnom Sarajevu. Tada je Ćulum došao pred zgradu Administrativnog centra Rs-a i razgovarao sa Draganom Čovićem. Ni do danas nije jasno zašto je Ćulum došao taj dan na sastanak političkih lidera.

Nešićeve izjave su i do sada bile sporne jer on obavlja funkciju državnog ministra, a artikulisao je političke stavove entiteta Rs. Danas je otišao korak dalje te je uvukao i Službu za poslove sa strancima, a prijeti i drugim instrumentima koje imaju institucije na raspolaganju.

Dok u BiH slobodno ulaze protjerani Rusi iz drugih zemalja pa i EU, a što Nešiću i Laketi nije problem, sva pažnja se usmjerava na Schmidta.

Schmidta uživa zaštitu na osnovu Bečke konvencije kao diplomata. Ukoliko se ovi napadi nastave i to još kroz državne institucije moguće je da će biti zatražena sigurnosna procjena za visokog predstavnika što ne bi bila dobra poruka.

Krajnje je vrijeme da šef bh. diplomatije Elmedin Konaković svojim koalicionim partnerima sugeriše da ne uvlače bh. institucije u svoje političke obračune sa visokim predstavnikom. Ukoliko na bilo koji način bude ugrožena sigurnost Schmidta u BiH, niko neće smatrati da je odgovoran entitet Rs ili Milorad Dodik, Nešić ili bilo koji drugi pojedinac, već država koja stranom diplomati ne garantuje sigurnost.

Bio bi to nezapamćen slučaj da je u postratnoj BiH nekom diplomati, a posebno visokom predstavniku ugrožena sigurnost i onemogućen dalji boravak i rad.

Političke strukture iz Rs-a prvo su Schmidtu zaprijetile MUP-om Republike srpske, a zatim je Dodik povukao svoju izjavu. Samo dan kasnije nastupa Nešić koji sada prijeti državnim institucijama jednom diplomati i time potpuno okreće fokus sa entiteta Rs.

#država #NenadNešić #sigurnost #SPS #visokipredstavnik #BiH