Članak

SKUPŠTINA KS

Kapidžić citirao skandalozne navode iz udžbenika da je BiH 'državna zajednica': Ovo je za ostavke, ovo je napad na državu

(Patria) - Zastupnik SDA u Skupštini KS Faruk Kapidžić na nastavku današnje sjednice Skupštine KS govorio je o skandaloznom navodu u knjizi 'Društvo' autorice Enise Kulašin koja se koristi kao obavezan udžbenik u petom razredu u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo.

"Knjiga je urađena 2021. i bila je u školskoj 21/22 i 22/23 godini. Dakle odgojili smo dvije generacije. Urednica je Snježana Musa, recenzent je Jasmina Mehmedoović i Zolta Osmanagić, Marinko Jovanović. Na desetoj stranici te knjige, pod naslovom 'Državnost Bosne i Hercegovine' piše da je BiH 'samostalna, nezavisna, suverena državna zajednica'. To djecu uče u Kantonu Sarajevo. Dole poslije stoji: konstitutivnih, ravnopravnih naroda. Nema ni ostalih ni građana", istakao je Kapidžić.

Predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić pokušao je prekinuti Kapidžića ali je on nastavio svoje pitanje.

'Osnivanjem RS Banja Luka postaje glavni grad entiteta RS'. Ovo uče našu djecu u KS u petom osnovne. Ovu knjigu je defacto izdala SANU. Ovo niko dvije godine nije dohvatio. Završavam pitanjem premijeru Uku kada će podnijeti ostavku sa svim ostalim ministrima. Ovo je za ostavke, ovo je udar na državu", naveo je Kapidžić.

#BanjaLuka #EnisaKulašin #FarukKapidžić #skandal #BiH