Članak

VOJSKA IZVRŠILA PUČ

Nigerska hunta optužuje Francusku da je prikupila snage za vojnu intervenciju

(Patria) - Vojni čelnici Nigera optužili su Francusku da je prikupila snage za moguću vojnu intervenciju u zemlji nakon državnog udara u julu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u nedjelju da će preduzeti akciju samo na zahtjev svrgnutog lidera Nigera Mohameda Bazouma.

Glasnogovornik nigerske hunte, major Amadou Abdramane, rekao je da Francuska također razmatra saradnju u takvoj intervenciji sa Ekonomskom zajednicom zapadnoafričkih država (ECOWAS), javlja AP.

„Francuska nastavlja da raspoređuje svoje snage u nekoliko zemalja ECOWAS-a u sklopu priprema za agresiju na Niger“, rekao je Abdramane kasno u subotu.

Macron je rekao da neće direktno odgovoriti na tvrdnju hunte kada su ga pitali o tome nakon samita G 20.

"Ako nešto prerasporedimo, to će biti samo na zahtjev Bazouma i u koordinaciji s njim, a ne sa onim ljudima koji drže predsjednika kao taoca“, rekao je.

Macron je, međutim, dodao da Francuska „u potpunosti“ podržava stav ECOWAS-a, koji je rekao da razmatra vojnu intervenciju kao opciju za vraćanje Bazouma na mjesto predsjednika.

Portparol hunte je rekao da je Francuska rasporedila vojne avione i oklopna vozila u zemljama poput Obale Slonovače, Senegala i Benina za takvu agresiju.

„Zbog toga Nacionalno vijeće za zaštitu otadžbine i prelazna vlada upućuju svečani apel velikim ljudima Nigera da budu na oprezu i da se nikada ne demobilišu do neizbježnog odlaska francuskih trupa sa naše teritorije“, rekao je.

Portparol francuske vojske pukovnik Pierre Gaudiliere je u četvrtak je rekao da u Nigeru sada ima „malo manje“ od 1.500 vojnika koji su radili sa nigerskim snagama sigurnosti na suzbijanju džihadskog nasilja. Sve francuske aktivnosti su obustavljene od puča, „dakle, izjave koje su date (ranije od strane Francuza) odnose se na istraživanje šta ćemo učiniti s tim sposobnostima“, rekao je Gaudiliere.

#Francuska #intervencija #Niger #Svijet