Članak

ZEMLJOTRES

Španija poslala spasioce u Maroko kako bi pomogli u traženju preživjelih

(Patria) - Španija je u nedjelju poslala 86 spasilaca i osam pasa tragača u Maroko nakon potresa u kojem je poginulo više od 2.100 ljudi, odgovarajući na službeni zahtjev za pomoć iz Rabata.

Vojni avion poletio je u nedjelju ujutro iz baze u Zaragozi sa 56 spasilaca i četiri psa tragača, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane. Njihova misija je da „pomognu u potrazi i spašavanju preživjelih u razornom zemljotresu koji je pogodio susjednu zemlju“, javlja AFP.

Spasilački tim pripada španskoj vojnoj jedinici za vanredne situacije (UME), tijelu oružanih snaga stvoreno da brzo interveniše u vanrednim situacijama kao što su šumski požari, poplave i zemljotresi. Opremljeni su alatima za bušenje i sječenje armiranog betona, kao i sredstvima za otkrivanje otrovnih ili eksplozivnih materija kako bi spasilački timovi radili sigurno, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

UME je ranije pomogao u spašavanju od zemljotresa u Ekvadoru, Haitiju, Meksiku, Nepalu i u Turskoj u februaru, gdje su spasili šest osoba, uključujući majku i dvoje djece.

U nedjelju navečer još jedan vojni avion poletio je iz baze Torrejon de Ardoz u blizini Madrida sa 30 spasilaca i četiri psa tragača, rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova. Ovaj spasilački tim, kojim upravlja regionalna vlada Madrida, ranije je bio raspoređen da pomogne Čileu, Ekvadoru i Haitiju nakon potresa.

„Poslaćemo sve što je potrebno jer svi znaju da su ovi prvi sati ključni, posebno ako ima ljudi zatrpanih pod ruševinama“, rekla je ministrica odbrane Margarita Robles.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u najjačem zemljotresu koji je ikada pogodio Maroko poginule su najmanje 2.122 osobe, a povrijeđeno je više od 2.400, od kojih su mnogi ozbiljno. Ranije u nedjelju, španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je da će Madrid poslati pomoć Maroku nakon što dobije formalni zahtjev.

„To je znak španske solidarnosti i osjećaja prijateljstva koji ujedinjuje narod Španije sa narodom Maroka“, rekao je.

Primio je poziv od svog marokanskog kolege u ranim jutarnjim satima u nedjelju, dodaje. Druge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države i Francusku, obećale su humanitarnu pomoć, ali Maroko bi prvo trebao službeno zatražiti pomoć, što je korak potreban prije nego što se strane posade mogu rasporediti.

#Maroko #pomoć #Španija #Svijet