Članak

REKONSTRUKCIJA VLASTI

Bandić: Prodavači magle će Kanton Sarajevo dovesti do potpunog kolapsa

Piše: Muamer Bandić

“Dok te mami, medom te hrani, a dok te namami i hljeba ti zabrani”, kaže stara narodna poslovica koja sadržajno najrealnije opisuje naše iskustvo koaliranja sa Trojkom u Kantonu Sarajevo. Dok su nas mamili u koaliciju slatkorječivo su pričali o programu, promjenama i poštenju, no dok su nas namamili pokazalo se da su sve te priče puste laži. Onog trenutka, kada smo digli ruke za novu Vladu nestalo je i programa i promjena i poštenja, a ostale su samo laži. Kao što je i počela, ova koalicija tako i završava, sa lažima, a najnovije je izrekao mlađahni, ali perspektivni lažov premijer Uk.

Trojkaši su najavljivali javan i transparentan rad, borbu za vladavinu prava i jednakost pred zakonom dok su većinu svojih postupaka zasnivali na otvorenoj korupciji. Jedan od primjera je imenovanje v.d. direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Iako je članom 4. Zakona o ministarskim vladinim i drugim imenovanjima FBiH propisano da se imenovanja na kraći period mogu vršiti najviše do tri mjeseca, te da se ne mogu ponoviti, Vlada na čijem je čelu mlađahni Minhauzen ovu je veoma jasnu odredbu prekršila, te imenovala jednu osobu tri puta. Ja kao zastupnik i pravnik po struci, nisam mogao ostati nijem na ovakve stvari jer ovakav način rada proizvodi pravnu nesigurnost.

Premijer Pinokio laže da SBiH nije podržavala rad Vlade jer bez podrške Kluba SBiH ne bi ni bilo ove Vlade za koju jedan zastupnik iz NiP-a nije ni glasao. Bez naše podrške ne bi bili usvojeni ni Budžet Kantona Sarajevo, a ni Zavoda zdravstvenog osiguranja. Ne postoji nikakva vatra u Skupštini kako to dječak kojem raste nos lupeta već stvari konačno treba nazivati pravim imenom i kazati da se u Skupštini Kantona Sarajevo odvija trgovina rukama. I naš Pinokio to jako dobro zna jer Skupština KS od juna nije održala redovne sjednice samo zato jer je Trojka aktivno radila na kupovini zastupnika.

Drveni lutak na čelu Vlade bi trebao da zna da sjednice Skupštine saziva predsjedavajući i nadam se se da ga ne trebam podsjećati ko je ta osoba i iz koje stranke dolazi !? Jedina transparentnost koju je Trojka pokazala u Kantonu Sarajevo je otvorena i veoma transparentna korupcija i svima nam je jasno da će sjednica Skupštine KS biti sazvana onda kada se gladne oči nahrane i ručice pokupuju.

Od ranije je poznat moj lični stav da nisam bio za koaliciju sa Trojkom, jer sam znao da oni nisu u stanju donijeti promjene koje očajnički trebamo. Od početka mi je bilo jasno da se ovdje radi o jednoj interesnoj skupini koja se bavi politikom isključivo radi ličnog, interesnog pozicioniranja, a ne da bi uradila bilo šta za boljitak društva. Na kraju je ovaj serijal laži i obmana doveo i do potpunog političkog obespravljivanja Bošnjaka u FBiH u čemu nismo željeli sudjelovati, što nas je na kraju učinilo nepodobnim i nepoželjnim partnerom i u Kantonu Sarajevo.

Nažalost, na kraju će nas ovi prodavači magle dovesti i do potpunog kolapsa Kantona Sarajevo i njegovih službi, jer ovolika količina laži je jednostavno dugoročno neodrživa.

#MuamerBandić #SkupštinaKS #VladaKS #BiH