Članak

SAOPĆIO ZELENSKIY

Smijenjen ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov, Rustem Umerov preuzima funkciju

Ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov smijenjen je sa svoje dužnosti, objavio je
predsjednik Volodymyr Zelenskiy.

Reznikov je vodio ministarstvo od prije početka ruske invazije punog razmjera u februaru 2022. godine, podsjeća BBC.

Zelenskiy je u svom noćnom obraćanju rekao da je vrijeme za „nove pristupe“ u ministarstvu odbrane. On je predložio Rustema Umerova, koji vodi ukrajinski Fond državne imovine, za novog ministra.

„Vjerujem da su ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije i sa vojskom i sa društvom u cjelini“, rekao je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski mediji spekulišu da će Reznikov postati novi ambasador Kijeva u Londonu, gdje je razvio dobre odnose sa političarima. Njegova smjena dolazi usred šire borbe protiv korupcije u administraciji Zelenskog, gdje se uklanjanje korupcija u državi smatra ključnim za želju Ukrajine da se pridruži zapadnim institucijama poput Evropske unije.

Iako Reznikov nije lično optužen za korupciju, bilo je nekoliko skandala u vezi sa nabavkom robe i opreme za vojsku u Ministarstvu odbrane.

Ranije ove godine Reznikov zamjenik, Vyacheslav Shapovalov, podnio je ostavku nakon
skandala. U to vrijeme je pisano da se Reznikov jedva održao na položaju. Reznikov je tada rekao da je stres koji je pretrpio ove godine „teško precizno izmjeriti“, dodajući da je njegova „savjest apsolutno čista“.

#MinistarOdbrane #Ukrajina #VolodimirZelenski #svijet