Članak

OPTUŽBE SAD

Južna Afrika tvrdi da istraga nije pronašla dokaze o isporuci oružja Rusiji iz te države

(Patria) - Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa izjavio je u nedjelju da nezavisna istraga nije pronašla dokaze da je ruski brod krajem prošle godine prikupio oružje iz te zemlje namijenjeno Rusiji, javio je Reuters.

U tvrdnjama koje su izazvale diplomatski sukob, američki ambasador u Južnoj Africi, Reuben Brigety, rekao je lokalnim novinarima na majskom brifingu da je ruski teretni brod Lady R u decembru utovario oružje u pomorskoj bazi u blizini Cape Towna.

Optužbe Sjedinjenih Država pokrenule su pitanja zbog tvrdnji o nesvrstanosti i neutralnosti Južne Afrike u vezi s ruskim ratom u Ukrajini i zabrinutosti zbog mogućih sankcija Zapada. U obraćanju naciji, Ramaphosa je rekao da su optužbe imale štetan učinak na ekonomiju Južne Afrike i njen položaj u svijetu.

„Vijeće je utvrdilo da nema dokaza koji podržavaju tvrdnju da je brod prevozio oružje iz
Južne Afrike namijenjeno Rusiji“, rekao je Ramaphosa. „Nije izdata dozvola za izvoz oružja, niti se izvozi oružje”, dodao je.

Ramaphosa je rekao da je brod pristao u bazi kako bi isporučio opremu koju je 2018. godine naručila južnoafrička kompanija za nabavku oružja Armscor za Snage nacionalne odbrane Južne Afrike.

Rekao je da ne može otkriti detalje istovarene opreme jer bi to moglo ugroziti važne vojne operacije i ugroziti živote južnoafričkih vojnika.

„Kada se sve stvari razmotre, nijedna od tvrdnji o isporuci oružja Rusiji nije dokazana kao tačna“, rekao je Ramaphosa.

„Niko od osoba koje su iznijele ove navode nije mogao pružiti bilo kakav dokaz koji bi potkrijepio tvrdnje koje su iznesene protiv naše zemlje“, dodao je.

Kada su optužbe iznete, južnoafrički zvaničnici su brzo odbacili te tvrdnje, a Ramaphosa je pokrenuo nezavisnu istragu koju je vodio penzionisani sudija.

#Armscor #CapeTown #DiplomatskiSukob #JužnaAfrika #Neutralnost #NezavisnaIstraga #Oružje #RuskiBrod #SjedinjeneDržave #svijet