Članak

RUSKE LETJELICE

Napad ruskih dronova na ukrajinske luke na Dunavu

(Patria) - Ruske bespilotne letjelice pogodile su infrastrukturu luke na Dunavu koja je kritična za ukrajinski izvoz žitarica, povrijedivši najmanje dvije osobe u napadu na južne dijelove Odeske oblasti u nedjelju, rekli su ukrajinski zvaničnici, prenio je Reuters.

Dunav je postao glavna ruta Ukrajine za izvoz žitarica od jula, kada je Rusija napustila
sporazum koji su posredovali UN i Turska koji je omogućio siguran prolaz Kijevu za izvoz žitarica, uljarica i biljnih ulja preko Crnog mora.

Napad se dogodio dan prije nego što bi ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski
kolega Recep Tayyip Erdogan trebali održati razgovore u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju. Turska vrši pritisak da se oživi sporazum o žitu.

Južna vojna komanda Ukrajine saopštila je na društvenim mrežama da su najmanje dva civila povrijeđena u ranom jutarnjem napadu na, kako je rekla, „civilnu infrastrukturu Dunava“.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane oborili 22 od 25 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Shahed koje je lansirala Rusija.
Zvaničnici nisu dali detalje o luci koja je pogođena, ali su neki ukrajinski mediji izvijestili o eksplozijama u luci Reni, koja je zajedno sa Izmailom jedna od dvije velike ukrajinske luke na Dunavu.

Vojska je saopštila da je požar koji se pojavio nakon napada brzo ugašen. Interfaks je citirao rusko Ministarstvo odbrane da je grupa ruskih dronova uspješno gađala
skladišta goriva u luci Reni koju koristi ukrajinska vojska.

#BespilotneLetjelice #Dunav #Erdogan #LuciReni #OdeskaOblast #Putin #Rusija #Soči #Turska #Ukrajina #Svijet