Članak

PORUKA PREDSJEDNIKA

Zelenskiy: Naše trupe idu naprijed, a to je najvažnije

(Patria) - Predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je u subotu da njegove trupe „idu naprijed“ u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, odbijajući kritike zvaničnike sa Zapada koji kažu da Ukrajina presporo napreduje, javio je Reuters.

„Ukrajinske snage idu naprijed. Uprkos svemu, i bez obzira na to što neko kaže, mi napredujemo, a to je najvažnije. Mi smo u pokretu“, napisao je Zelenskiy na Telegramu.

Neki strahuju da bi podrška Zapada mogla početi da slabi jer hladnije i vlažnije vrijeme
usporava napredak na bojnom polju kasnije tokom godine. Zapad je uložio milijarde dolara da pomogne kontraofanzivi, a Kijev kaže da mu treba više.

Zamah ukrajinskih snaga je blago pojačan na jednom dijelu jugoistočnog fronta u Zaporožju gdje je zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar u petak rekla da su kijevske trupe probile prvu liniju ruske odbrane.

Bijela kuća je saopštila da je Ukrajina postigla „značajan uspjeh“ u toj oblasti, iako je Maliar upozorila da su kijevske trupe nakon proboja dosegle još jače utvrđene položaje na drugoj strani.

U svom dnevnom ažuriranju, ukrajinska vojska nije izvijestila o novim probojima, ali je rekla da su njene trupe nastavile napredovati prema Melitopolju, glavnom urbanom centru koji je okupirala Rusiju u regiji Zaporožje.

#svijet #VolodimirZelenski #Ukrajina #Rusija #kontraofanziva