Članak

PRANJE NOVCA

Uhapšen ukrajinski milijarder Ihor Kolomoisky

(Patria) - Jedan od najmoćnijih ukrajinskih oligarha biće zadržan u pritvoru dva mjeseca pod sumnjom za prevaru i pranje novca, javio je BBC.

Ihor Kolomoisky je navodno prebacio 14 miliona dolara u inostranstvo tokom sedam godina, koristeći banke koje je kontrolisao. Njegovi advokati kažu da neće platiti kauciju i da će se žaliti na sudski nalog.

To je najnoviji potez u ukrajinskom antikorupcijskom naporu, koji je ciljao nekoliko ličnosti visokog profila. U svom redovnom večernjem video obraćanju u subotu, predsjednik Volodymyr Zelenskiy je, kako se činilo, aludirao na slučaj i rekao da neće biti povratka na „uobičajen posao za one koji su opljačkali Ukrajinu i stavili se iznad zakona“.

„Svako od nas osjeća da će ovo biti Ukrajina sa drugačijim pravilima“, rekao je.

On je naveo borbu protiv korupcije kao jedan od svojih glavnih prioriteta kada je došao na vlast 2019. godine.

Od ruske invazije u februaru 2022. godine, njegova administracija je bila voljna da istakne ukrajinsko suzbijanje korupcije, što se smatra jednim od ključnih testova koje bi zemlja morala proći da bi se pridružila zapadnim institucijama poput Evropske unije.

#Antikorupcija #BorbaProtivKorupcije #EvropskaUnija #Kolomoisky #PraanjeNovca #Prevara #Pritvor #RuskaInvasija #Ukrajina #Zelenskiy #Svijet