Članak

ODNOSI

Australija protiv Kine: Šaljemo još policije na Solomonska ostrva i produžavamo misiju

(Patria) - Australija je u nedjelju saopštila da će poslati dodatnu policiju na Solomonska ostrva kako bi pojačala sigurnost za Pacifičke igre u novembru, zadržavajući ih tamo do juna kako bi pomogli u opštim izborima, javio je Reuters.

Prošireno prisustvo australijske policije dolazi nakon što su Solomonska ostrva unaprijedila veze s Kinom, potpisujući policijski sporazum u julu. Australija, Novi Zeland i Sjedinjene Američke Države zabrinute su da bi kineska policija mogla poništiti dugogodišnji sigurnosni aranžman koji Canberra ima s tom državom na pacifičkim otocima.

Solomonska ostrva saopštila su u petak da su pozvala Australiju da produži prisustvo policije, koje je prvobitno trebalo da se završi u decembru.

Australija je bila „primarni sigurnosni partner“ te zemlje, rekao je portparol australskog
Ministarstva vanjskih poslova i trgovine u nedjelju. Australijska policija će raditi zajedno sa policajcima sa Fidžija, Novog Zelanda i Papue Nove Gvineje.

„Na zahtjev Vlade Solomonovih Ostrva, Australija je produžila svoj doprinos Solomonskim međunarodnim snagama za pomoć (SIAF) do juna 2024. godine kako bi pomogla u sigurnosti za nacionalne opšte izbore“, navodi se u saopštenju.

Kontingent australske policije stigao je u decembru 2021. kako bi ugušio antivladine nemire, dok su kineski policijski instruktori stigli ove godine da se pripreme za igre. Očekuje se da će više od 5.000 sportista iz dvadesetak zemalja prisustvovati igrama, za koje je Kina donirala i izgradila stadione i druge prostore.

Kina je pojačala finansiranje infrastrukture nakon što je premijer Manasseh Sogavare prebacio diplomatsko priznanje s Tajvana na Peking 2019. godine.

Solomonska ostrva su prošle godine potpisala sigurnosni pakt s Kinom, što je u Canberri i Washingtonu izazvalo zabrinutost zbog pomorskih ambicija Pekinga.

#Australija #Canberra #Fidži #Kinom #NoviZeland #OpštiIzbori #PacifičkeIgre #PapuaNovaGvineja #SjedinjeneAmeričkeDržave #SolomonskaOstrva #Svijet