Članak

DRŽAVNI UDAR

Ogromni protesti u Nigeru pozivaju francuske snage na odlazak nakon puča

(Patria) - Desetine hiljada demonstranata okupilo se u subotu ispred francuske vojne baze u glavnom gradu Nigera Niameyu tražeći da njene trupe odu nakon vojnog udara koji ima široku podršku naroda, ali koji Pariz odbija da prizna, javio je Reuters.

Državni udar od 26. jula, jedan od osam u zapadnoj i centralnoj Africi od 2020. godine,
zatekao je globalne sile zabrinute zbog prelaska na vojnu vlast u cijelom regionu.

Najviše je pogođena Francuska, čiji je utjecaj na svoje bivše kolonije oslabio u zapadnoj
Africi posljednjih godina. Njene snage su izbačene iz susjednog Malija i Burkine Faso nakon puča u tim zemljama.

Antifrancusko raspoloženje u Nigeru je poraslo od puča, ali se dodatno pogoršalo prošle sedmice kada je Francuska ignorisala naredbu hunte da njen ambasador, Sylvain Itte, ode.

Policija je dobila instrukcije da ga protjera, saopštila je hunta.

Ispred vojne baze u subotu su demonstranti prerezali vrat kozi obučenoj u francuske boje i nosili kovčege ogrnute francuskim zastavama dok ih je niz nigerskih vojnika posmatrao. Drugi su nosili natpise koji pozivaju Francusku da ode.

Novinari Reutersa rekli su da je to bio najveći skup do sada od puča, sugerišući da podrška hunti i ismijavanje Francuske ne jenjavaju.

Francuska je imala srdačne odnose sa svrgnutim predsjednikom Mohamedom Bazoumom i ima oko 1.500 vojnika stacioniranih u Nigeru. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u petak da razgovara sa Bazoumom svaki dan i da će „odluke koje ćemo donijeti, kakve god bile, biti zasnovane na razmjeni sa Bazoumom“.

Nigerska hunta je osudila komentare kao one koji služe podjelama i uspostavljanju
neokolonijalnih odnosa od strane Francuske.

#AmbassadorControversy #AntiFrenchSentiment #ColonialRelations #DemonstratorsDemand #FranceSupport #FrenchInfluence #HuntaOrder #MilitaryCoup #NigerProtests #SupportForHunta #Svijet