Članak

BIO RESORNI MINISTAR

Iako u Općini Centar nije predviđen reciklažni centar, RAD i Mandić ga grade u blizini škole i bolnice!

Građani su uznemireni, jer niti je KJKP Rad zatražilo dozvole za gradnju, niti posjeduju iste.

(Patria) - Na svega pedeset metara od Pedijatrijske klinike KCUS-a i trideset metara od škole počela je gradnja reciklažnog dvorišta u Općini Centar.

Građani su uznemireni, jer niti je KJKP Rad zatražilo dozvole za gradnju, niti posjeduju iste.

Dozvolu ne bi mogli ni dobiti, jer ovo reciklažno dvorište niti u jednom prostorno planskom dokumentu nije predviđeno.

Općina Centar učestvuje u projektu „Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“ koji provodi međunarodna organizacija „People in Need“ zajedno sa partnerima KJKP „RAD“ i „Dekonta“, a finansira Vlada Republike Češke.

Iz Općine Centra kažu da na ovaj način ispunjavaju obavezu koja je općinama u Kantonu Sarajevo propisana Elaboratom o lokacijama reciklažnih dvorišta, niša i zelenih otoka, na koji je Vlada Kantona Sarajevo svojom odlukom dala saglasnost.

Ističu da reciklažno dvorište nije deponija, nego strogo nadzirani ograđeni prostor namijenjen odvojenom skupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada.

No, Elaborat je urađen 2019. godine ali na području Općine Centar niti na jednom mjestu nije predviđen reciklažni centar/dvorište. Tada je resorni minister bio Srđan Mandić, sadašnji načelnik Općine Centar, a za kojeg je pokrenut opoziv.



Istovremeno, lokalna zajednica nije imali priliku da kroz javnu raspravu da svoje mišljenje o reciklaži na 50 metara od bolnice.




#elaborat #OpćinaCentar #reciklažniCentar #SrđanMandić #bih