Članak

KINA SUZDRŽANA

Prestaju sankcije UN-a Maliju nakon što je Rusija stavila veto na obnovu rezolucije

Nezavisni posmatrači su dva puta godišnje izvještavali Vijeće o implementaciji i potencijalnim novim imenovanjima.

Foto: Twitter

(Patria) - Sankcije Ujedinjenih nacija Maliju prestaju će nakon što je Rusija stavila veto na obnovu rezolucije koja je ciljala na svakoga ko krši ili opstruiše mirovni sporazum iz 2015. godine, ometa isporuku pomoći, krši prava ili regrutuje djecu vojnike, javio je Reuters.

Nezavisni posmatrači sankcija UN-a izvijestili su Vijeću sigurnosti ovog mjeseca da trupe Malija i njegovi strani sigurnosni partneri, za koje se vjeruje da su ruska plaćenička grupa Wagner, koriste nasilje nad ženama i druga „teška kršenja ljudskih prava“ za širenje terora.

Trinaest članica Vijeća sigurnosti glasalo je za rezoluciju, koju su izradili Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati, o produženju sankcija UN-a i nezavisnog nadzora na još godinu dana. Rusija je stavila veto, dok se Kina uzdržala od glasanja.

Rusija je tada umjesto toga predložila produženje sankcija UN-a Maliju za jednu posljednju godinu, ali je odmah prekinula nezavisno praćenje. To je bila jedina zemlja koja je glasala za, dok je Japan glasao protiv, a preostalih 13 članova bilo je uzdržano.

Zamjenik američkog ambasadora u UN-u Robert Wood rekao je Vijeću da Rusija želi eliminisati nezavisno praćenje „kako bi ugušila objavljivanje neugodnih istina o Wagnerovim akcijama u Maliju, koje zahtijevaju pažnju“.

Kao odgovor, zamjenik ruskog ambasadora u UN-u Dmitry Polyanskiy rekao je Reutersu da su to spekulacije i liči na „paranoju“, dodajući da Rusija „podržava interese pogođene zemlje - Malija, kao što bi Vijeće trebalo da radi“.

SAD su također optužile Wagnera, koji ima oko 1.000 boraca u Maliju, da je osmislio iznenadni zahtjev hunte za odlazak mirovnih snaga UN-a od 13.000 ljudi. Operacija koja traje deceniju mogla bi se završiti do kraja godine.

Hunta, koja je preuzela vlast u državnim udarima 2020. i 2021., udružila se s Wagnerom 2021. godine u borbi protiv islamističke pobune. Vojna hunta je ranije ovog mjeseca pisala Vijeću sigurnosti tražeći ukidanje sankcija.

Trenutni godišnji mandat za režim sankcija UN-a i nezavisno praćenje ističe u četvrtak. Ruski ambasador u UN-u Vasily Nebenzia je jasno stavio do znanja da Rusija neće dalje raspravljati o tom pitanju nakon dva glasanja u srijedu.

Vijeće je uspostavilo režim sankcija Maliju 2017. godine, što mu je omogućilo uvođenje zabrane putovanja i zamrzavanja imovine. Trenutno je osam osoba podvrgnutih sankcijama UN-a.

Nezavisni posmatrači su dva puta godišnje izvještavali Vijeće o implementaciji i potencijalnim novim imenovanjima.

#Svijet #Kina #Mali #Rusija