Članak

LIDER VEĆINE U SENATU

Senator Schumer ugostit će Muska, Zuckerberga i druge na forumu o vještačkoj inteligenciji

Na zatvorenom forumu će se također pojaviti izvršni direktor OpenAI Sam Altman i izvršni direktor Microsofta Satya Nadella, prema Schumerovom uredu, koji je dodao da će forum biti dvostranački.

Foto: Twitter

(Patria) - Lider većine u Senatu u Sjedinjenih Američkih Država Chuck Schumer ugostit će tehnološke lidere, uključujući direktora Tesle Elona Muska, izvršnog direktora Meta Platforms Marka Zuckerberga i izvršnog direktora Alphabeta Sundara Pichaija na forumu o umjetnoj vještačkoj inteligenciji 13. septembra, saopštio je u senatorov ured.

Na zatvorenom forumu će se također pojaviti izvršni direktor OpenAI Sam Altman i izvršni direktor Microsofta Satya Nadella, prema Schumerovom uredu, koji je dodao da će forum biti dvostranački, javio je Reuters.

Nekoliko vlada razmatra kako ublažiti opasnosti ove tehnologije, koja je doživjela procvat ulaganja i popularnosti posljednjih mjeseci nakon objavljivanja OpenAI ChatGPT-a.

Schumer je u junu nagovijestio da će biti domaćin foruma kako bi „postavio nove temelje za politiku vještačke inteligencije“.

„Potrebni su nam najbolji od najboljih koji sjede za stolom: vrhunski programeri vještačke inteligencije, rukovodioci, naučnici, zagovornici, lideri zajednice, radnici, stručnjaci za nacionalnu sigurnost - svi zajedno u jednoj prostoriji, radeći godine posla u nekoliko mjeseci“, rekao je Schumer.

Regulatori širom svijeta pokušavaju da sastave pravila koja regulišu upotrebu generativne vještačke inteligencije, koja može da kreira tekst i generiše slike čije je vještačko porijeklo praktično nevidljivo.

Njegov uticaj se poredi sa dolaskom interneta. Rizici vještačke inteligencije za nacionalnu sigurnost i ekonomiju moraju biti riješeni, rekao je američki predsjednik Joe Biden u junu, dodajući da će tražiti savjet stručnjaka.

Biden je također nedavno razgovarao o pitanju vještačke inteligencije s drugim svjetskim liderima, uključujući britanskog premijera Rishija Sunaka čija će vlada kasnije ove godine održati prvi globalni samit o sigurnosti vještačke inteligencije.

#Senatori #MarkZuckerberg #forum #ElonMusk