Članak

KASNO SINOĆ

Haftarova Libijska nacionalna armija pokrenula napad na pobunjenike u Čadu

Libijske trupe lojalne moćniku na istoku Khalifi Haftaru pokrenule su zračni napad na sjedište čadskih pobunjenika u južnoj pustinji kasno u petak.

Foto: Twitter

(Patria) - Libijske trupe lojalne moćniku na istoku Khalifi Haftaru pokrenule su zračni napad na sjedište čadskih pobunjenika u južnoj pustinji kasno u petak, saopštio je njegov ured, prenosi AFP.

Konflikt koji je zahvatio Libiju posljednjih 12 godina doveo je do toga da njeni rivalski lideri sklapaju saveze sa različitim pobunjeničkim frakcijama u susjednom Čadu i Sudanu.

U petak uvečer, zračne snage Haftarove Libijske nacionalne armije (LNA) bombardirale su položaje čadskih pobunjenika na libijskoj strani granice, prije nego što su pokrenule zračni napad, saopćio je njihov ured za štampu.

Neposredna meta bio je nedovršeni stambeni kompleks u udaljenoj ispostavi Umm al-Araneb u okrugu Murzuq, gdje su više od 2.000 kuća u izgradnji preuzeli pobunjenički borci i njihove porodice, rekao je glavni službenik za štampu LNA Khalifa al-Obeidi.

Haftarov sin Sadam, koji je na čelu kopnenih snaga LNA, bio je „na granici Čada kako bi nadgledao operacije... za čišćenje područja od naoružanih bandi“, dodao je Obeidi.

Haftarov glasnogovornik Ahmad al-Mesmari obećao je da LNA „više neće dozvoliti oružanim grupama ili frakcijama da koriste libijsku teritoriju za pokretanje napada na susjedne zemlje“.

LNA nije precizirala koja je oružana frakcija Čada bila meta njene operacije. Brojne pobunjeničke grupe djeluju iz planina Tibesti koje se nalaze na granici.

Ranije ovog mjeseca, prijelazni predsjednik Čada Mahamat Idriss Deby Itno posjetio je krajnji sjever kako bi okupio svoje trupe nakon napada samozvanog Vojnog komandnog vijeća za spas Republike (CCMSR), koji je bio aktivan u pograničnoj regiji.

Libija ima rivalske administracije sa sjedištem na istoku i zapadu, a vlada Abdelhamida Dbeibaha u Tripoliju koju podržava UN bori se za vlast s administracijom koju podržava Haftar na istoku.

#Svijet #čad #Libija #napad