Članak

OBJAVILA NASA

Juli 2023. godine je najtopliji mjesec ikada

U dijelovima Južne i Sjeverne Amerike, sjeverne Afrike i Antarktika zabilježene su temepreature za oko četiri stepena iznad mjesečnog prosjeka u periodu od 1951. do 1980. U zemljama sjeverne Evrope i dijelovima američkog Srednjeg zapada temperature s

(Patria) - Juli 2023. godine bio je najtopliji mjesec do sada zabilježen, a naredna godina bi mogla biti još toplija, upozorili su naučnici američke svemirske agencije Nasa.

"Ovaj juli je bio znatno topliji nego bilo koji prethodni jul i bilo koji prethodni mjesec, još od 1880. godine. Nastavlja se dugoročni trend dramatičnog zagrijavanja koji traje četiri decenije", izjavio je direktor Nasinog Instituta za svemirske studije Godard (GISS) Gevin Šmit.

U dijelovima Južne i Sjeverne Amerike, sjeverne Afrike i Antarktika zabilježene su temepreature za oko četiri stepena iznad mjesečnog prosjeka u periodu od 1951. do 1980. U zemljama sjeverne Evrope i dijelovima američkog Srednjeg zapada temperature su bile bliže prosječnim, saopštila je Nasa.

Sveukupno, prošli mjesec je bio za 1,18 stepeni Celzijusa topliji u odnosu na prosječne julske temperature od 1951. do 1980.

To pokazuje da se nastavlja dugoročni trend zagrijvanja, na šta prije svega utiču emisije gasova s efektom staklene bašte.

Temperatura je u julu ove godine bila za 0,24 stepena viša od svih temperatura koje je NASA bilježila u julu, a pet najtoplijih mjeseci od 1880. desili su se u prethodnih pet godina prema podacima GISS-a.

GISS prikuplja podake o temperaturi površinskog vazduha i površine mora sa desetina hiljada meteoroloških stanica.

Rekordnoj temperaturi u julu doprinijele su i visoke temperature površine mora, posebno u istočnom dijelu Pacifika, što ukazuje na razvoj meteorološkog fenomena El Ninjo koji ima efekat dodatnog zagrijavanja planete.

#ElNinjo #juli2023 #klima #mjerenjetemperature #NASA #zagrijavanjeplanete #BiH