Članak

RAT U UKRAJINI

SAD šalje Kijevu 200 miliona dolara sigurnosne pomoći, a nakon pronađene 'greške' u sistemu poslaće dodatnih šest milijardi

(Patria) - Sjedinjene Američke Države su saopštile da će Ukrajini poslati novu sigurnosnu pomoć u vrijednosti od 200 miliona dolara, uključujući municiju za protivvazdušnu odbranu, topničke granate i dodatnu opremu za čišćenje mina, javlja Reuters.

Pomoć će također uključivati antioklopna sredstva, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u saopštenju. Dva američka zvaničnika rekla su Reutersu prošlog ponedjeljka da će Washington početi dijeliti 6,2 milijarde dolara sredstava otkrivenih nakon računovodstvene greške Pentagona koja je precijenila milijarde dolara pomoći Ukrajini.

Pentagon je u maju objavio da je greškom dodijelio vrijednost veću od garantovane
američkom oružju isporučenom u Kijev kada je osoblje koristilo „zamjensku vrijednost“
umjesto „amortizovane vrijednosti“ za tabelarni prikaz milijarde vrijedne municije, projektila i druge opreme poslat u Ukrajinu.

Ukrajini je potrebno oružje koje se može isporučiti iz američkih zaliha za nekoliko dana ili sedmica kako bi nastavila da odbija rusku invaziju. Računovodstvena greška ide u korist Kijeva jer se može poslati više opreme.

„Želim da se danas zahvalim Sjedinjenim Državama na novom paketu. Municija za Patriote, za HIMARS, artiljeriju, Javeline i još mnogo toga. To su prijeko potrebne stvari“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy u svom večernjem obraćanju.

„Uskoro će biti još više posla sa našim partnerima radi odbrane“, dodao je.

Početak korištenja ovih otkrivenih sredstava je značajan jer predstavljaju posljednje od
prethodno odobrenih od strane Kongresa 25,5 milijardi dolara vrijednih predsjedničkih
ovlaštenja za povlačenje sredstava (PDA) koje administracija može koristiti za isporuku
oružja iz američkih zaliha u slučaju nužde, rekli su američki zvaničnici.

Pomoć od 200 miliona dolara bila bi prva tranša od pomenutih 6,2 milijarde, kažu zvaničnic

#AntioklopnaSredstva #AntonyBlinken #ProtivvazdušnaOdbrana #RačunovodstvenaGreška #SigurnosnaPomoć #SjedinjeneAmeričkeDržave #Svijet