Članak

TEŠKE KVALIFIKACIJE

Puč u Nigeru: Zbačeni predsjednik Bazoum će biti optužen za veleizdaju

Nigerska vojna hunta najavila je planove za procesuiranje svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma zbog veleizdaje i podrivanja nacionalne sigurnosti, javio je BBC.

Ovo je najnoviji znak da hunta namjerava da se odupre međunarodnom pritisku da vrati vlast Bazumu. Zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS rekao je da je šokiran saznanjem da hunta želi da ga goni.

Američki State Department izrazio je užasnutost što je lider Nigera optužen, a portparol Vedant Patel opisao je optužbe kao „potpuno neopravdane“. Patel je rekao da oni neće „doprinijeti mirnom rješavanju ove krize“ i rekao je da su oni „dodatni napad, po našem mišljenju, za demokratiju i pravdu i poštovanje vladavine prava“.

Ali u znak da jača svoju poziciju, hunta je u izjavi pročitanoj na državnoj televiziji rekla da je prikupila dokaze za procesuiranje „svrgnutog predsjednika i njegovih domaćih i stranih saučesnika za veleizdaju i podrivanje unutrašnje i vanjske sigurnosti Nigera“.

Bazoum (63), nalazi se u zarobljeništvu sa suprugom i sinom. General Abdourahmane Tchiani, šef predsjedničke garde, proglasio se za novog vladara Nigera 26. jula nakon što ga je zbacio.

ECOWAS je zaprijetio vojnom akcijom kako bi poništio državni udar, ali do sada nije ispunio svoju prijetnju. Blok je uveo sankcije hunti, uključujući isključenje struje Nigeru. To je izazvalo nestanak struje u glavnom gradu Niameyu i drugim većim gradovima.

ECOWAS kaže da je potez za krivično gonjenje Bazouma bio novi oblik provokacije koji je u suprotnosti sa spremnošću vojske da pronađe mirno rješenje za krizu.

#AbdourahmaneTchiani #DržavniUdar #ECOWAS #MirnoRješavanjeKrize #MohamedBazouma #NestanakStruje #NigerskaVojnaHunta #PodrivanjeNacionalneSigurnosti #SvrgnutiPredsjednik #Svijet