Članak

BRAZILSKI PREDSJEDNIK APELUJE

Lula da Silva: Svijet mora pomoći Brazilu da spasi Amazoniju

(Patria) - Predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da „svijet mora pomoći“ Brazilu da zaštiti Amazoniju, uoči samita sljedeće sedmice o najvećoj prašumi na svijetu, ključnom zaštitniku od klimatskih promjena, javio je AFP.

„Znamo da imamo odgovornost da uvjerimo svijet da je ulaganje jeftino ako je u pitanju spašavanje prašume“, rekao je ljevičarski predsjednik.

„Svijet nam treba pomoći da očuvamo i razvijemo Amazoniju“, dodao je, odgovarajući na pitanje kako uskladiti potrebu za ekonomskim razvojem u regiji sa zaštitom šuma.

Lula i čelnici drugih zemalja s teritorijom u Amazoniji treba da se sastanu sljedeće sedmice u brazilskom gradu Belem i razgovaraju o razvoju politike zaštite prašume, koja je teško oštećena krčenjem šuma.

To će biti prvi sastanak osmočlane organizacije Amazon Cooperation Treaty Organization od 2009. godine.

Prema zvaničnim podacima, krčenje šuma u brazilskom 60-postotnom udjelu Amazonije palo je za 33,6 posto na godišnjem nivou od januara do juna, u prvih šest mjeseci Lulinog mandata.

Uništavanje prašume poraslo je za vrijeme njegovog desničarskog prethodnika Jaira Bolsonara.

Lula je rekao da planira da sarađuje s drugim čelnicima Amazonskog basena kako bi „razmijenili istraživanja o biodiverzitetu regije“ i tražili načine da omogući ljudima tamo da „rade bez uništavanja“ krhkog ekosistema.

#Amazonija #Brazil #LuladaSilva #prašuma #Svijet