Članak

SAD

Trump optužen za pokušaj poništavanja izbornih rezultata 2020. godine

Optužen je po četiri tačke, uključujući zavjeru zbog prevare SAD-a

(Patria) - Bivši američki predsjednik Donald Trump krivično je optužen u federalnoj istrazi o pokušajima da se poništi izborni rezultat 2020. godine, javio je BBC.

Optužen je po četiri tačke, uključujući zavjeru zbog prevare SAD-a, uticaj na svjedoke i zavjeru protiv prava građana. Optužnica zatvara istragu o događajima u vezi nereda prije dvije i po godine na američkom Kapitolu.


Trump poriče da je počinio prekršaj. On je već optužen u još dva slučaja: za loše rukovanje povjerljivim fajlovima i za tajne novčane isplate porno zvijezdi.


Istraga se fokusirala na postupke Trumpa u dvomjesečnom periodu između njegovog poraza na izborima i nereda u Washingtonu, gdje su njegove pristalice upale u Kongres dok su poslanici potvrđivali pobjedu demokratskog predsjednika Joea Bidena.


Čovjek koji je vodio istragu, specijalni savjetnik kojeg je imenovao američko ministarstvo pravde Jack Smith, rekao je da je „napad na glavni grad naše zemlje 6. januara 2021. godine bio je napad bez presedana na sjedište američke demokratije“.


„Kao što je opisano u optužnici, to je bilo podstaknuto lažima“, rekao je. Smith je završio svoju kratku izjavu obećavši da će tražiti „brzo suđenje“, ističući da se optuženi „mora smatrati nevinim dok se ne dokaže krivica“.


Trump bi se trebao pojaviti pred sudom u četvrtak u Washingtonu. Optužnica na 45 stranica navodi šest neimenovanih saučesnika: četiri advokata, vaničnika ministarstva pravde i političkog savjetnika.


Sudski dokument optužuje Trumpa za „zavjeru da se naruši, opstruira i ospori funkcije savezne vlade kroz nepoštenje i prevaru“.

#BrzoSuđenje #DonaldTrump #FederalnaIstraga #IzborniRezultat #KapitolNeredi #LošeRukovanje #NapadNaGlavniGrad #TajneIsplate #WashingtonSud #Zavjera #Svijet