Članak

ZAPAD NE PRIHVATA PUČ

Burkina Faso i Mali: Strana intervencija u Nigeru bila bi objava rata našim državama

(Patria) - Svaka vojna intervencija u Nigeru radi vraćanja svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma smatrala bi se „objavom rata Burkini Faso i Maliju“, navele su dvije zemlje u zajedničkom saopštenju.

Vlade dva susjeda Nigera dale su komentare nakon što su zapadnoafrički lideri zaprijetili da će upotrijebiti „silu“ da vrate Bazouma i uveli finansijske sankcije pučistima, javio je AFP.

„Svaka vojna intervencija protiv Nigera bila bi ravna objavi rata Burkini Faso i Maliju“, upozorile su dvije zemlje. Rekli su da bi „katastrofalne posljedice vojne intervencije u Nigeru... mogle destabilizovati cijeli region“.

Dvije zemlje su također rekle da „odbijaju da primijene“ „ilegalne, nelegitimne i nehumane sankcije protiv naroda i vlasti Nigera“.

Šef garde general Abdourahamane Tiani proglasio se liderom Nigera, ali je taj potez odbačen na međunarodnom nivou, a zapadnoafrički blok ECOWAS dao mu je sedam dana da odstupi sa vlasti.

Niger je treća zemlja Sahela u manje od tri godine, nakon Malija i Burkine Faso, koju je potresao vojni udar. U odvojenom saopštenju, Gvineja, čija je vlada također rezultat državnog udara, izrazila je „neslaganje sa sankcijama koje je preporučio ECOWAS, uključujući vojnu intervenciju“.

Rečeno je da je „odlučeno da ne primjenjuje ove sankcije, koje smatramo nelegitimnim i nehumanim“, i pozvali ECOWAS da „preispita svoj stav“.

#svijet #Niger #puč #vojnasila #intervencija