Članak

REAKCIJA

Bećirović: Američke sankcije opravdane, EU treba sankcionirati Dodika u skladu sa rezolucijama Evropskog parlamenta

(Patria) - Organi bh. entiteta RS izvršili su brutalan udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Antidejtonska politika se ne smije potcjenjivati i relativizirati. Zato su nove sankcije SAD važna poruka svima u regionu da razvijene zapadne demokratije podržavaju očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, navodi se u reakciji člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

"Dosljedno ukazujem na nužnost sankcioniranja političara koji ugrožavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Toleriranje antiustavnog djelovanja, kojim čelnici bh. entiteta RS ugrožavaju teško postignuti mir, može imati nesagledive posljedice, posebno u kontekstu najnovijih geopolitičkih potresa. Zato je veoma važno da principijelnu politiku SAD, kao i UK, prate i zemlje EU.

Uvođenjem opravdanih sankcija Vlade SAD Miloradu Dodiku 2017. i 2022, sankcija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz 2022, te najnovijih sankcija SAD jasno su markirani ključni pojedinci koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

Sada je ključni momenat da EU uvaži stavove Evropskog parlamenta koji je u više rezolucija pozvao na uvođenje sankcija Dodikovom režimu. Svako odugovlačenje sankcija EU Dodik i njegovi sljedbenici shvataju kao signal i ohrabrenje za nastavak separatističke politike.

Regija je na prekretnici i mora izabrati između Dodikove ratne politike i očuvanja mira. To su primijetile i najveće sile Zapada i zato su ispravno konstatirale da Dodikova politika ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško postignuti mir. Međunarodna zajednica, svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma i OHR moraju sada pokazati snagu i jedinstvo. Gotovo tri decenije izgradnje mira i sigurnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini su avanturističkom Dodikovom politikom dovedeni u pitanje.

Pred nama su sedmice i mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon najnovijih sankcija SAD-a. Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica Bosne i Hercegovine.

Mir, sigurnost i ustavni poredak Bosne i Hercegovine moraju se braniti svim
raspoloživim pravnim i drugim legalnim sredstvima, u skladu sa nacionalnim i
međunarodnim pravom. To moraju činiti, prije svega, institucije predviđene
Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, uz puno konkretniju podršku Zapada nego što je to bio slučaj do sada.

Potvrđujući savezništvo i prijateljstvo sa SAD, svih demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini, veoma je važno da kontinuirane napade na državu sistemski zaustavimo, te da nakon sankcioniranja pojedinaca uđemo u fazu u kojoj će biti suspendirani i mehanizmi putem kojih se provode blokade demokratskog razvoja Bosne i Hercegovine. Demokratskim snagama u našoj državi je potrebna pomoć i podrška prijateljskih zemalja, prije svega onih koje su okupljene oko Upravnog odbora za provedbu mira u BiH, kako bi se svim građanima konačno pružila šansa da žive u mirnoj i stabilnoj Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

#DejtonskiMirovniSporazum #DenisBećirović #reakcija #BiH

𝐆𝐫𝐞𝐚𝐭 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐥𝐞, 𝐌𝐢𝐤𝐞. 𝐈 𝐚𝐩𝐩𝐫𝐞𝐜𝐢𝐚𝐭𝐞 𝐲𝐨𝐮𝐫 𝐰𝐨𝐫𝐤, 𝐢'𝐦 𝐧𝐨𝐰 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐯𝐞𝐫 $𝟑𝟓𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐨𝐥𝐥𝐚𝐫𝐬 𝐞𝐚𝐜𝐡 𝐦𝐨𝐧𝐭𝐡 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐛𝐲 𝐝𝐨𝐢𝐧𝐠 𝐚 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞 𝐣𝐨𝐛 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞! 𝐢 𝐝𝐨 𝐤𝐧𝐨𝐰 𝐘𝐨𝐮 𝐜𝐮𝐫𝐫𝐞𝐧𝐭𝐥𝐲 𝐦𝐚𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐚 𝐥𝐨𝐭 𝐨𝐟 𝐠𝐫𝐞𝐞𝐧𝐛𝐚𝐜𝐤𝐬 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐟𝐫𝐨𝐦 $𝟐𝟖𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐨𝐥𝐥𝐚𝐫𝐬, 𝐢𝐭𝐬 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐣𝐨𝐛𝐬.
𝗝𝘂𝘀𝘁 𝗼𝗽𝗲𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗶𝗻𝗸———>
https://julizaah9.blogspot.com/