Članak

RASTE UPOTREBA OVE VALUTE

Bolivija je nova u nizu južnoamerička nacija koja će koristiti kineski juan za trgovinu

Bolivija sada koristi juan za plaćanje uvoza i izvoza

(Patria) - Bolivija sada koristi juan za plaćanje uvoza i izvoza, postajući najnovija zemlja u Južnoj Americi koja redovno koristi kinesku valutu u malom, ali rastućem izazovu hegemoniji američkog dolara u međunarodnim finansijskim transakcijama u regionu, javlja AP.

U periodu od maja do jula ove godine, Bolivija je obavila finansijske operacije u iznosu od 278 miliona kineskih juana (38,7 miliona dolara), što čini 10 odsto njene vanjskotrgovinske razmjene u tom periodu, izjavio je ministar ekonomije Marcelo Montenegro.

„Već koristimo juan. To je realnost i dobar početak“, rekao je novinarima. „Izvoznici banana, cinka i drveta obavljaju transakcije u juanima, kao i uvoznici vozila i kapitalnih dobara“, dodao je. Ove elektronske transakcije se obavljaju preko državne Banco Unión. „Iznos koji se koristi u juanima je i dalje relativno mali, ali će se vremenom povećavati“, navodi Monetnegro.

Ovim transakcijama, Bolivija se pridružuje drugim zemljama u Južnoj Americi, prije svega Brazilu i Argentini, koje koriste juan. Tim trima državama vladaju ljevičarske ili lijevo orijentisane vlade.

U Latinskoj Americi i na Karibima upotreba juana raste posebno „u onim zemljama koje žele da uspostave jače veze s Kinom, koje sebe smatraju na neki način politički usklađene s ovim posebnim ciljem smanjenja njihovog ukupnog oslanjanja na dolar i na Sjedinjene Američke Države uopšte“, rekla je Margaret Myers, direktorica programa za Aziju i Latinsku Ameriku u Inter-američkom dijalogu sa sjedištem u Washingtonu.

Upotreba juana dolazi u trenutku kada se kineski uticaj u regionu povećava sa rastućom trgovinom i investicijama.

„U Washingtonu postoji velika zabrinutost zbog prijetnji posebnoj ulozi dolara u regijama poput Latinske Amerike“, rekao je Benjamin Gedan, direktor Programa za Latinsku Ameriku u Washingtonskom centru Wilson. „Nova uloga Kine kao zajmodavca posljednje instance u Argentini i korištenje juana za međunarodnu trgovinu od strane Bolivije, znak su vremena“.

Ranije ove godine, argentinska vlada je predstavila plan da koristi juan za plaćanje uvoza iz Kine kao način da sačuva svoje sve manje devizne rezerve i povećala je mogućnost otplate dugova Međunarodnom monetarnom fondu kineskom valutom. U Brazilu je juan nadmašio euro kao drugu najvažniju valutu u svojim deviznim rezervama na kraju 2022. godine, kada je 5,37% sredstava centralne banke bilo u kineskoj valuti, u poređenju sa 4,74% za euro.

U Boliviji je juan počeo da se koristi nakon mjeseci velike nestašice dolara koja utječe na ekonomiju zemlje od februara. Neki analitičari i članovi opozicije doveli su u pitanje taj potez da se koristi juan. „To nije dugoročno rješenje i više liči na pokušaj prikrivanja ekonomskih problema“, rekao je José Gabriel Espinoza, profesor ekonomije na Bolivijskom katoličkom univerzitetu.

Predsjednik Bolivije Luis Arce rekao je ranije ovog mjeseca da zemlja traži alternative usred „krize likvidnosti dolara“.

#ekonomija #BoliviaJuanChallenge #SouthAmericaCurrencyShift #ChineseYuanOnTheRise #BoliviaChinaTrade #LatinAmericaCurrencyShift #BoliviaDiversifyingCurrencies #JuanGainingPopularity #BoliviaEconomicShift #DollarHegemonyChallenge #BoliviaCurrencyTransition