Članak

SULIVAN STIGAO U DŽEDU

Biden poslao glavnog savjetnika da razgovora sa bin Salmanom o normalizaciji odnosa s Izraelom

Zvaničnik nije bio ovlašten da javno komentariše i govorio je pod uslovom anonimnosti.

Foto: Twitter

(Patria) - Predsjednik Joe Biden poslao je svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana u
Saudijsku Arabiju na razgovore s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, dok
Bijela kuća zagovara normalizaciju odnosa između zemlje i Izraela, javio je AP.

Bijela kuća je u kratkom saopštenju navela da je Sullivan stigao u Džedu u četvrtak na razgovore s priestolonasljednikom i drugim saudijskim zvaničnicima. Opsežni razgovori pokrivali su inicijative za „unaprijednje zajedničke vizije za mirniji, sigurniji, prosperitetniji i stabilniji Bliski istok“ i napore da se pronađe trajni kraj višegodišnjeg sukoba između Saudijaca i Husa u Jemen, navodi Bijela kuća.

Sullivan i princ su također razgovarali o nadama Bidenove administracije da će normalizovati odnose između Izraela i Saudijske Arabije, rekao je zvaničnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće upoznat s tim pitanjem. Zvaničnik nije bio ovlašten da javno komentariše i govorio je pod uslovom anonimnosti.

Državna saudijska novinska agencija je potvrdila sastanak, rekavši samo da su dvije strane „razgovarale o saudijsko-američkim strateškim odnosima i načinima za njihovo unapređenje u različitim oblastima, pored najnovijih regionalnih i međunarodnih dešavanja od zajedničkog interesa.“

Kraljevina nije objavila slike sastanka, na kojem su prisustvovali ministri odbrane i energetike Saudijske Arabije, zajedno sa šefom njenog Fonda za javna ulaganja. Sporazum o normalizaciji sa Saudijskom Arabijom, najmoćnijom i najbogatijom arapskom državom, ima potencijal da preoblikuje region i ojača položaj Izraela na historijski način. Ali posredovanje u takvom dogovoru teško je jer je Kraljevstvo izjavilo da neće službeno priznati Izrael prije rješenja višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba.

#BijelaKuća #BliskiIstok #Džed #Husi #Izrael #JakeSullivan #JoeBiden #MohammedBinSalman #Saudijci #SaudijskaArabija #svijet