Članak

SASTANCI

Biden ugostio Meloni u Bijeloj kući: Razlike ostavljene po strani

Američki predsjednik Joe Biden je pohvalio italijansku premijerku Giorgiu Meloni

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden je pohvalio italijansku premijerku Giorgiu Meloni za snažnu podršku naporima Zapada da se pomogne Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, ostavljajući po strani sve nedoumice oko njene krajnje desničarske vlade, javio je AFP.


Biden je rekao da se Meloni također pružila „veoma snažnu podršku u odbrani od ruskih zločina“.


Italijanska premijerka, koja je sjedila s Bidenom u Ovalnom kabinetu, rekla je da je „ponosna“ na postupke Italije u pomaganju Ukrajini. „Znamo ko su nam prijatelji u teškim vremenima i mislim da su zapadne nacije pokazale da se mogu osloniti jedni na druge mnogo (više) nego što su neki vjerovali“, rekla je ona.

„Podrška Ukrajini znači braniti miroljubivu koegzistenciju ljudi i država svuda u svijetu. Suprotno onome što neki (kažu), ukrajinski otpor udaljava svjetski rat - ne približava ga, kako neki kažu“, rekla je ona na povremeno iskrivljenom engleskom, primjećuje AFP.


Bijela kuća je umanjila kontroverze oko njene domaće politike, umjesto toga fokusirajući se na uloge koje Italija igra kao ključna članica NATO-a i G7, na čijem će čelu Italija biti 2024. godine.


Biden je rekao da je trgovinska razmjena između SAD i Italije prošle godine dostigla 100 milijardi dolara i da „nema razloga da se to ne poveća“.


Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima u srijedu da se Biden „prilično radovao“ posjeti i odbacio bilo kakvu kontroverzu oko politike Meloni.


Američki zvaničnici vide italijansku premijerku kao umjerenu od dolaska na vlast, a ona je mnoge iznenadila svojim odlučnim stavom o podršci Ukrajini protiv Rusije, jer je Vladimir Putin bio blizak prijatelj sa pokojnim, dugogodišnjim italijanskim premijerom Silviom Berlusconijem.


Upitan o Bidenovom viđenju krajnje desnice u Italiji, Kirby je rekao da „italijanski narod mora odlučiti ko je njihova vlada - to je demokratija. Predsjednik to poštuje.“

#100MilijardiDolaraTrgovinskaRazmjena #BidenItalijaPosjeta #BidenMeloniSastanak #G7Italija2024 #ItalijaDemokratija #ItalijaNATOČlanica #ItalijaPodrškaUkrajini #JoeBidenPohvalioGiorgiuMeloni #MeloniOdlučnaPodrškaUkrajini #ZapadProtivRuskeInavzije #Svijet