Članak

ČILEANSKO VODENO ČUDO

San Alfonso de Mar je bazen u kojem se zbog njegove veličine lako može izgubiti

U njemu možete roniti, a postoji mogućnost i bavljenja skijanjem na vodi.

Foto: Twitter

(Patria) - U hotelskom kompleksu u Čileu nalazi se jedan od najvećih bazena na svijetu. Izgradila ga je multinacionalna kompanija Crystal Lagoons i više liči na okean nego na bazen.

Iako i dalje mislimo kako se nijedan bazen ne može mjeriti s morem, plivajući ovim male su šanse kako bi vas mogla smetati gužva u vodi.

Naime, bazen privatnog resorta San Alfonso de Mar prostire se na površini od oko osam hektara, a sadrži ukupno 66 miliona galona filtriranog mora iz Tihog okeana.

S trona najvećeg bazena na svijetu zbačen je 2015. godine od strane hotela Citystars Sharm el Sheik iz Egipta, koji je s površinom od 12,5 hektara proglašen najvećim, a taj se podatak nalazi i u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Uprkos tome, čileansko vodeno čudo i dalje je vrlo posjećeno. Da se u njemu nećete samo brčkati, govori i podatak da je njegova širina 1.013, a maksimalna dubina 3,5 metra.

U njemu možete roniti, a postoji mogućnost i bavljenja skijanjem na vodi.

No, od svih podataka, ipak je daleko impresivniji onaj koji se tiče veličine - bazen je velik kao 6.000 standardnih bazena.

Posebnu draž cijelom bazenu daje njegova tirkizna boja, a temperatura vode iznosi 26 stupeni, tako da se ovdje znatno ugodnije, ali i sigurnije kupati nego u okeanu.

Bazen je inače otvoren 2006., tačno nakon pet godina građenja, a za cijeli je projekat utrošeno između 1,5 i 2 milijarde dolara.

#Bazen #čile #more #Okean #magazin1