Članak

SAD IZRAZILE PROTEST

Kineski hakeri provalili u mailove američkog ambasadora u Pekingu

(Patria) - Hakeri povezani s Pekingom pristupili su e-mail računu američkog ambasadora u Kini Nicholasa Burnsa u operaciji špijunaže za koju se smatra da je ugrozila najmanje stotine hiljada pojedinačnih mailova američke vlade, objavio je Wall Street Journal (WSJ).

Daniel Kritenbrink, pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju, također je hakovan u široj špijunskoj operaciji koju je ranije ovog mjeseca otkrio Microsoft, navodi se u izvještaju, citirajući ljude koji su upoznati s tim.

Upitan o prijavljenom kršenju računa dvojice diplomata, State Department je odbio dati bilo kakve detalje i rekao da je istraga špijunske operacije u toku, javlja Reuters.

Prije nego što se pojavio izvještaj WSJ-a, Kritenbrink je na saslušanju u Kongresu o politici SAD-a u Kini upitan može li isključiti da su njegovi mailovi ili njegovog osoblja bili meta hakovanja Microsofta.

„Ne mogu komentarisati istragu koju vodi FBI, ali ne, neću to isključiti“, rekao je Kritenbrink.

Burns i Kritenbrink pridružuju se američkoj ministrici trgovine Gini Raimondo kao jedine
javno imenovane žrtve špijunske kampanje, što je dovelo do upozorenja od strane visokog diplomate Washingtona svom kineskom kolegi.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova ranije nazvalo ranije optužbe „dezinformacijama“.
Microsoft je prošle sedmice saopštio da su kineski hakeri probili jedan od njegovih digitalnih ključeva i iskoristili nedostatak u njegovom kodu da ukradu mailove od vladinih agencija SAD-a i drugih klijenata.

Slučaj je stavilo Microsoftove sigurnosne prakse pod lupu, a zvaničnici i zakonodavci su
pozvali kompaniju da svoj najviši nivo digitalne revizije, koji se naziva i evidentiranje, učini dostupnim svim svojim klijentima besplatno. Microsoft je u saopštenju kasno u četvrtak rekao da prihvata kritike.

Prošle sedmice, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adam Hodge
rekao je da je upad u Microsoftovu sigurnost u oblaku „uticao na neklasificirane si teme“, bez detaljnijeg objašnjenja.

„Zvaničnici su odmah kontaktirali Microsoft kako bi pronašli izvor i ranjivost u njihovoj usluzi u oblaku“, dodao je Hodge.

State Department je „otkrio anormalnu aktivnost“ i „odmah je preduzeo korake da osigura naše sisteme“, rekao je portparol odjela u tadašnjoj izjavi.

#FBI #Kina #Microsoft #SAD #špijunaža #svijet