Članak

JUŽNA AFRIKA

Putin neće na samit u Johanesburgu zbog naloga za hapšenje od strane MKS-a

Vladimir Putin neće prisustvovati ekonomskom samitu

(Patria) - Vladimir Putin neće prisustvovati ekonomskom samitu u Johanesburgu sljedećeg mjeseca na kojem će biti uključeni kineski premijer i drugi svjetski lideri zbog naloga Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenjem ruskog predsjednika, saopštile su južnoafričke vlasti.


Rusija i domaćin samita postigli su „zajednički dogovor“ da Putin neće prisustvovati skupu od 22. do 24. augusta, koji okuplja blok ekonomija u razvoju poznat kao BRICS, iako je on prvobitno bio pozvan, saopšteno je iz ureda južnoafričkog predsjednika Cyril Ramaphosa.


Događaj bi se mogao smatrati sramotnim za Putina, za kojeg se sada očekuje da će biti jedini lider zemlje u bloku koji neće prisustvovati, piše AP.

Portparol Kremlja Dmitry Peskov rekao je da je Putin „odlučio da učestvuje“ na samitu putem video veze, ne kazavši da li je namjeravao prisustvovati samitu. Time su okončana višemjesečna nagađanja o tome da li će Putin otputovati u Južnu Afriku, koja je potpisnica Rimskog sporazuma kojim je formiran Međunarodni krivični sud i stoga ima obavezu da uhapsi ruskog lidera ako kroči na teritoriju Južne Afrike.


Južna Afrika je dala snažne nagovještaje da neće uhapsiti Putina ako prisustvuje, ali je također lobirala da ne dođe kako bi izbjegao problem. Južna Afrika je još prošle sedmice rekla da je ruski lider bio odlučan da prisustvuje, možda kao način da ospori nalog MKS-a, koji je Moskva odbacila.


Moskva je predstavila savez BRICS-a kao alternativu globalnoj dominaciji Zapada, ali se ovogodišnji sastanak pokazao nezgodnim za Putina nakon poteza MKS-a u martu da ga optuži za ratne zločine vezane za otmicu djece iz Ukrajine. Iako je Moskva odbacila nalog, Putin od podizanja optužnice nije putovao u zemlje potpisnice MKS-a.


Južnoafrička vlada ima jake političke veze sa Rusijom, ali bi je Putinovo prisustvo izložilo mogućim diplomatskim i pravnim posljedicama.


Glavna opoziciona stranka u Južnoj Africi nedavno je izvela vladu na sud u pokušaju da je natjera da uhapsi Putina ako dođe u zemlju. Ugovor o MKS-u također je postao dio južnoafričkog domaćeg zakona, što znači da bi vlada mogla biti izvedena pred sud u Južnoj Africi ako ne ispoštuje svoju obavezu prema međunarodnom sudu.


Ramaphosa je razgovarao s Putinom telefonom ovog vikenda i održao više „konsultacija“ sa zvaničnicima BRICS-a u utorak, navodi se u saopštenju Ramapohose. Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov lično će prisustvovati samitu BRICS-a kako bi predstavljao Rusiju,


saopšteno je iz ureda Ramaphosa. Lideri svih drugih zemalja BRICS-a, uključujući Xi Jinpinga, prisustvovaće samitu, saopštio je Ramaphosin ured.
Saopštenje od srijede dolazi nakon što je javno objavljen sudski dokument u kojem je Ramaphosa rekao da će svaki pokušaj Južne Afrike da uhapsi Putina biti posmatran kao „objava rata“ Rusiji.

Izjava pod zakletvom koju je dao Ramaphosa bio je dio vladinog odgovora na sudski prigovor glavne opozicione stranke u zemlji da je prisili da uhapsi Putina.


„Moram naglasiti, radi transparentnosti, da Južna Afrika ima očigledne probleme sa izvršenjem zahtjeva za hapšenje i predaju predsjednika Putina“, rekao je Ramaphosa u izjavi pod zakletvom. „Rusija je jasno stavila do znanja da bi hapšenje njenog sadašnjeg predsjednika bila objava rata“, dodao je.


Međutim, portparol Kremlja Peskov je to demantovao.

„Niko nikome ništa nije ukazao“, rekao je Peskov. „U ovom svijetu svima je apsolutno jasno šta znači pokušaj zadiranja u šefa ruske države. Dakle, nema potrebe nikome ništa objašnjavati ovdje“, dodao je.

#BRICSSummit #DiplomaticConsequences #InternationalCriminalCourt #LavrovAttending #OppositionLawsuit #PutinNotAttending #PutinVideoConference #RamaphosaStatement #Russia #SouthAfrica #Svijet