Članak

TURSKA ĆE POSREDOVATI

Posljednji brod sa žitom napustio ukrajinsku Odesu, a rok za novi dogovor se ne nazire

(Patria) - Posljednji brod koji je isplovio u okviru sporazuma kojim se Ukrajini omogućava izvoz žitarica napustio je crnomorsku luku Odesa, dan prije isteka roka, javio je MarineTraffic.

Rusija se nije složila da produži sporazum uz posredovanje UN-a osim ako se ne ispune njeni zahtjevi za njeno žito i đubriva, javlja BBC. Sporazum iz 2022. godine postignut je usred straha od globalne nestašice hrane nakon ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu. Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.

MarineTraffic kaže da je brod pod turskom zastavom napustio Odesu nešto poslije 08:00 po lokalnom vremenu i krenuo prema jugu prema turskom gradu Istanbulu. U subotu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da obaveze uklanjanja prepreka izvozu
hrane iz Moskve i druge ključne odredbe nisu ispunjene, signalizirajući da bi Moskva mogla suspendovati svoje učešće u sporazumu.

„Glavni cilj sporazuma, odnosno snabdijevanje žitom zemalja u potrebi, uključujući i afrički kontinent, nije implementiran“, rekao je Putin u telefonskom pozivu južnoafričkom predsjedniku Cyrilu Ramaphosi.

Putin je kritikovao Ukrajinu jer ne izvozi više u zemlje u razvoju.

Moskva također želi da se njena Rosselkhozbank, banka koja se bavi poljoprivrednim
plaćanjem, ponovo poveže sa globalnom mrežom plaćanja Swift. Ranije ove godine,
Evropska unija je saopštila da ne razmatra vraćanje ruskih banaka zbog invazije na Ukrajinu.

U petak je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da je uvjeren da će sporazum biti ponovo produžen, nakon razgovora s Putinom. Predviđeno je da se ugovor produžava za 120 dana, ali je Rusija u martu i maju 2023. godine pristala na produženje za samo 60 dana.

Nekoliko dana prije posljednjeg produženja, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy
vodio je razgovore s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Guterresom.

„Zainteresovani smo da osiguramo da u svijetu ne bude gladi“, rekao je Zelenskiy.
Više od 30 miliona tona žitarica i druge hrane napustilo je Ukrajinu u okviru sporazuma koji osigurava siguran koridor preko Crnog mora.

UN kažu da je 47% ukrajinskog žita je otišlo u „zemlje sa visokim dohotkom“ uključujući
Španiju i Italiju, 26% u „zemlje sa višim srednjim prihodima“ kao što su Turska i Kina i 27% u „zemlje niskog i nižeg srednjeg prihoda“ kao što su Egipat i Sudan.

#RecepTayyipErdogan #Rusija #Ukrajina #VladimirPutin #žito #Svijet