Članak

UGROŽENI ŽIVOTI

Tunis: NVO traže pomoć za migrante koji su protjerani od policije i domaćeg stanovništva

(Patria) - Tuniške grupe za ljudska prava pozvale su na hitnu pomoć i sklonište za migrante protjerane iz Sfaxa prošle sedmice, javio je AFP.

Stotine migranata pobjegle su ili su protjerane iz drugog po veličini grada u Tunisu nakon što su se rasne tenzije razbuktale zbog ubistva Tunižanina 3. jula u svađi između lokalnog stanovništva i migranata.

Luka Sfax je polazna tačka za mnoge migrante koji žele u Evropu prelazeći Mediteran, često u improvizovanim čamcima. Stotine migranata prisilno su odvedene u pustinjske i neprijateljske oblasti koje se graniče s Libijom i Alžirom nakon nemira u Sfaxu.

Romdane Ben Amor, glasnogovornik Tuniskog foruma za ekonomska i socijalna prava
(FTDES), rekao je da je između 100 i 150 migranata, uključujući žene i djecu, još uvijek
zaglavljeno na granici s Libijom. Rekao je da je pokupljeno oko 165 migranata napuštenih u blizini granice s Alžirom, ne precizirajući ko ih je ili gdje ih je odveo.

„Migranti se prebacuju s jednog mjesta na drugo, dok se druge grupe kriju u divljini u
katastrofalnim uslovima iz straha da će biti otkriveni i doživjeti istu sudbinu kao i oni koji su nasukani na granicama“, kaže Ben Amor.

Pozvao je da se migrantima nađe smještaj i rekao da vlasti moraju poslati „jasnu poruku“ građanima da im pomognu, bez obzira na njihov status. Oko 100 demonstranata demonstriralo je u petak uvečer u Tunisu na poziv antifašističke koalicije, izražavajući svoju „solidarnost sa migrantima bez dokumenata“. Demonstranti su također kritikovali tunisku policiju jer je „protjerala vas (migrante) i represirala nas“.

U međuvremenu, čelnik kamerunskog udruženja tvrdio je da je policija izvršila „proizvoljna hapšenja“ podsaharskih Afrikanaca oko željezničke stanice u Zarzisu, južno od Sfaxa.

„Oko 300 je uhapšeno... samo zbog njihove boje kože!, rekao je Eric Tchata, koji je na internetu objavio video koji je snimio njegov kolega iz Kameruna koji navodno prikazuje grupu ljudi, uključujući žene i djecu, spakovanu u skladište u Medeninu , također južno od Sfaxa.

Ben Amor je izrazio bojazan da bi migranti mogli umrijeti ako im se odmah ne pruži pomoć i sklonište, ističući da su tijela dvojice već pronađena. Human Rights Watch je rekao da su migranti prepušteni sami sebi bez vode i skloništa u pograničnim regijama, gdje temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa.

Tunis je zabilježio porast rasno motivisanih napada nakon što je predsjednik Kais Saied u
februaru optužio „horde“ migranata iz subsaharskih afričkih zemalja da donose nasilje,
navodeći „zločinačku zavjeru“ za promjenu demografskog sastava zemlje. Saied je u petak rekao da je ono što je Tunis ponudio migrantima „bolje od onoga što pronađu drugdje“.

„Ali odbijamo da budemo zemlja tranzita ili zemlja naselja“, kaže tunski predsjednik.

Ponovio je tvrdnje da je Tunis žrtva „kriminalnih mreža trgovine ljudima“.

#humanitarneorganizacije #migranti #sukob #Tunis #svijet