Članak

PEKING NEGIRA

Kanada istražuje Nike i Dynasty Gold zbog navodnog prisilnog rada Ujgura

(Patria) - Kanadska etička služba pokrenula je istragu o navodima da su Nike Canada i kompanija za rudarenja zlata Dynasty Gold imali koristi od ujgurskog prisilnog rada u svojim operacijama u Kini.

Istrage nadzornog organa proizlaze iz pritužbi koje je podnijela koalicija grupa za ljudska prava, javio je BBC.

Nike kaže da više nemaju veze s kompanijama optuženim za korištenje ujgurskog prisilnog rada. Dynasty Gold kaže da su se ove optužbe pojavile nakon što su napustili regiju.

U izvještaju Ujedinjenih nacija iz 2022. godine utvrđeno je da je Kina počinila „ozbiljna kršenja ljudskih prava“ protiv Ujgura, etničke muslimanske manjine koja živi u regiji Xinjiang, što „može predstavljati međunarodne zločine, posebno zločine protiv čovječnosti“. Peking negira optužbe.

Ovo je prva takva istraga koju je najavio kanadski ombudsman za odgovorna preduzeća (Core) otkako je pokrenuo svoj mehanizam za žalbe 2021. godine.
Agencija navodi da Nike Canada Corp ima opskrbne odnose s nekoliko kineskih kompanija koje je australijski think tank identifikovao da koriste ili imaju koristi od ujgurskog prisilnog rada. Istraživački centar, Australian Strategic Policy Institute (ASPI), objavio je 2020. godine izvještaj u kojem se procjenjuje da je preko 80.000 Ujgura prebačeno na rad u tvornice širom
Kine.

U izvještaju se navodi da kompanija nije preduzela „nikakve konkretne korake kako bi osigurala van razumne sumnje da prisilni rad nije uključen u njihov lanac snabdijevanja“.

Nike kaže da više nemaju veze sa ovim kompanijama i dao je informacije o njihovim praksama duboke analize.

Prema izvještaju, Nike je odbio sastanke s ombudsmanom, ali je poslao pismo u kojem kaže „zabrinuti smo zbog izvještaja o prinudnom radu u autonomnoj regiji Xinjiang (XUAR) i povezanosti s njom“.

„Nike ne nabavlja proizvode iz XUAR-a i mi smo potvrdili sa našim ugovornim dobavljačima da ne koriste tekstil ili ispredeno predivo iz regije“.

Izvještaj o Dynasty Goldu sugeriše da je kompanija imala koristi od upotrebe ujgurskog prisilnog rada u rudniku u Kini u kojem kompanija za iskopavanje zlata ima većinski udio.

Rudarska kompanija kaže da nema operativnu kontrolu nad rudnikom i da su se te optužbe pojavile nakon što su napustili region.

Etički nadzornik ima mandat da kanadske kompanije za proizvodnju odjeće, rudarstva i nafte i gasa koje rade izvan zemlje poziva na odgovornost za moguće povrede ljudskih prava koje proizlaze iz njihovih operacija u inostranstvu, uključujući i njihove lance nabavke.

#svijet #Ujguri #Kanada #Kina