Članak

GODIŠNJICA GENOCIDA

Fejzić: Međunarodna zajednica ne smije ostaviti Srebrenicu samu

(Patria) - U bivšoj fabrici akumulatora počela je komemoracija povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici izvođenjem himne BiH.

Danas se ukopava 30 identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Prvi se obratio Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Klanjam se boli majkama, koje će ukopati tabute. Klanjam se i onim majkama koje nisu više sa nama. Mnoge od njih nisu dočekale da nađu i identifikuju svoju djecu. Za mnogim žrtvama tragamo i 28 godina nakona genocida. Istina je uvijek prosta, pravda je uvijek čista, dovoljno je kazati 11. juli. To je jedan od onih datuma koji sami sebe objašnjavaju. Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a zapisan je crnim slovima u našim srcima i tu će ostati zauvijek.

Ništa ne opisuje bolje bošnjački narod od te poruke da sačuvamo mir. Htjeli su da nestanemo, zapalili su Podrinje, cijela sela. Naše najmilije su bacili u masovne grobnice samo zbog svog imena, porijekla zbog toga što su umjesto ropstva izabrali slobodu. Nakon genocida mi smo izabrali mir, državu BiH, državu slobode pravde. Zbog mira smo pristali da pružimo ruku. Sad nam se daleko čini vrijeme kada je skupština manjeg entiteta usvojila izvještaj komisije za Srebrenicu. Danas se naše žrtve negiraju, našu djecu napadaju. U julu 2021. visoki predstavnik Valentin Incko je donio odluku kojom se zabranjuje negiranje genocida, ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca. To nije dovoljno. Za dvije godine Tužilaštvio BiH nije podiglo nijednu optužnicu. Od dana stupanja na snagu Tužilaštvo BiH je donijelo 38 naredbi o nesprovođenju istrage za negiranje genocida. Prolazimo put od negiranja do psovanja genocida. I međunarodna zajednica ima obavezu prema Srebrenici i ne smije je ostaviti samu.

Slušamo obećanja, a situacija za povratnike je sve teža i teža. Sve manje se čuje glas otpora i da je ovo samo mjesto sjećanja, boli i smrti, a ne opstanka.
U međuvremenu je stasala jedna nova generacija mladih.

Imamo trajnu obavezu da se borimo za pravdu i istinu, a vi gospodo imate obavezu da djeci koja se rađaju da obezbijedite budućnost", kazao je Fejzić sa porukom 'Preživjeli smo'.

#HamdijaFejzić #Potočari #BiH #genocid #Srebrenica