Članak

VISOKI ZVANIČNIK

Pentagon: Ukrajinska kontraofanziva sporija nego što se očekivalo

Još je prerano donositi zaključke o izgledima Kijeva za dobitke na bojnom polju.

Foto: Twitter

(Patria) - Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga ide sporije nego što su neki očekivali, ali je još prerano donositi zaključke o izgledima Kijeva za dobitke na bojnom polju, rekao je visoki zvaničnik Pentagona, prenio je Reuters.

Sjedinjene Američke Države i saveznici su mjesecima davali Ukrajini naoružanje i obučavavali ukrajinske snage u tehnikama kombinovanog ratovanja kako bi pomogli Kijevu da probije rusku odbranu tokom svoje kontraofanzive. Ali Rusija je također provela mjesece kopajući odbrambene položaje, okružujući ih minama i gradeći teško naoružana utvrđenja zbog kojih je napredak Ukrajine na istoku i jugu bio spor i krvav.

Colin Kahl, glavni politički savjetnik Pentagona, rekao je novinarima da je Rusija uspješnije ukopala „nego što se možda u potpunosti mislilo“.

Izrazio je uvjerenje da Kijev daje sve od sebe u borbi. „Prerano je suditi kako kontraofanziva ide na ovaj ili onaj način jer smo na početku sredine“, rekao je Kahl u Pentagonu.

„Oni još uvijek istražuju ruske linije i ruske oblasti sa slabim tačkama. A pravi test će biti kada ih identifikuju, koliko brzo su u stanju da iskoriste te slabe tačke“, rekao je.

„Želimo da budemo sigurni da Ukrajinci imaju dovoljno artiljerije da ih održi u borbi u kontekstu trenutne kontraofanzive, i zato što stvari idu malo sporije nego što su se neki nadali“, rekao je u kontekstu dostavljanja kasetne municije.

#Kontraofanziva #Pentagon #Rusija #ukrajina #Svijet #SAD