Članak

ODAVANJE POČASTI ŽRTVAMA

Učesnici Marša mira 2023 okupljaju se u Nezuku, neki dolaze svake godine

(Patria) - Na ovogodišnjem Maršu mira koji u subotu kreće iz Nezuka prema Potočarima učestvuje hiljade prijavljenih, među kojima su i preživjeli, članovi porodica žrtava, ali i učesnici iz cijelog svijeta koji na ovaj način odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Učesnici Marša mira u naredna tri dana preći će 100 km dugu trasu koja je podijeljena na tri etape. Prva etapa završava sutra u kampu Liplje, druga u Mravinjcima dok se dolazak učesnika Marša očekuje u ponedjeljak u Potočarima u čijoj je blizini postavljen kamp u kojem će prenoćiti učesnici Marša mira.

Iz Olova je danas krenula sedmočlana grupa koja će se u Nezuku pridružiti ostalim učesnicima. Među njima je i 70-godišnji Suljo Vrabac koji se danas iz Sarajeva pridružio ostatku ekipe. Na Maršu mira bio je više puta, a uprkos godinama kaže da još uvijek ima snage da na ovaj način oda počast žrtvama. S obzirom da se prognoziraju visoke temperature Vrabac je pohvalio organizatora koji svake godine pripremi adekvatno osvježenje, voće, te drugu vrstu podrške učesnicima.

Prije nekoliko dana je iz Olova pješke krenula petočlana ekspedicija do Nezuka. Među učesnicima je Jasmin Bolić predsjednik Udruženja boraca "Senahid Bolić-Bolo".

I ove godine pripadnici FUCZ pruža podršku Maršu mira. FUCZ će postaviti šatorske kampove na lokacijama sela Liplje u općini Zvornik gdje se završava prvi dan pješačkog pohoda, zatim na lokacijama Ljeljen Do, Mravinjci – Konjević Polje i Potočari – Srebrenica.

Cisterne s vodom postavit će se na punktovima duž cijele trase, mobilni timovi FUCZ na nekoliko lokacija pružat će dodatnu logističku podršku sa flaširanom vodom i hranom a timovi FUCZ sa medicinarima i vozilima obezbijedit će transport i pomoć povrijeđenim i iznemoglim učesnicima “Marša mira”.

Na posljednjoj dionici koja je duga 20-tak kilometara i završava u Potočarima učesnici će proći i Kameničko brdo gdje je 1995. godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu civila a isto toliko ih je zarobljeno. Zbog zahtjevnog terena trase Kameničko brdo – Ravni Buljim na ovoj lokaciji nalazit će se i spasilački timovi FUCZ I GSS-a FBiH.

Ovogodišnji “Marš mira” održava se devetnaesti put i jedna je od najznačajnijih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica kojom se odaje počast žrtvama genocida koje su ubijene u julu 1995. godine.

#Nezuk #Olovo #Potočari #SuljoVrabac #BiH