Članak

ALIEFENDIĆ I PIVIĆ

Klub SDA u PFBiH: Sinoć smo sačuvali demokratiju, pravnu sigurnost, ustavni poredak i vladavinu prava u BiH

U Zastupničkom domu PFBiH zastupnici SDA sa kolegama iz opozicionih klubova sačuvali su demokratiju, pravnu sigurnost, ustavni poredak i vladavinu prava u BiH.

Foto: Patria

(Patria) - U Zastupničkom domu PFBiH zastupnici SDA sa kolegama iz opozicionih klubova sačuvali su demokratiju, pravnu sigurnost, ustavni poredak i vladavinu prava u BiH, poručio je danas na konferenciji za novinare zastupnik Kluba SDA u ovom domu Almedin Aliefendić.

- Mi smo sinoć imali pokušaj kršenja Poslovnika, samim tim i Ustava FBiH kada je vladajuća većina na bazi krivotvorenog dokumenta i plagijata pokušala da izabere Komisiju za izbor i imenovanje. Ta komisija je imala zadatak da izvrši izbor sudije Ustavnog suda BiH.

Dakle, Komisija koja bi bila nelegalna i izabrana na bazi falsifikovanih dokumenata trebala je da izabere onoga ko će da čuva pravnu sigurnost i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Taj pokušaj sinoć je izvršen u ponoć. Oni koji imaju loše namjere naravno pokušavaju da sačekaju pogodan trenutak da izvedu takvo pravno nasilje, urušavanje pravnog sistema i vladavine prava u BiH, i mi smo ih u tome spriječili - rekao je Aliefendić.

Istakao je da opstrukcija vladajuće većine traje sedam mjeseci, te da su u tom periodu održane samo tri redovne sjednice, od kojih je jedna bila jučer, a na prethodne dvije usvojen je samo jedan nacrt zakona.

- I oni koji blokiraju procese optužuju nas za opstrukcije. SDA u Komisiji za izbor i imenovanje od 11 članova ima samo jednog, što je zapravo suprotno poslovničkim odredbama, jer bi broj članova Komisije trebao da bude proporcionalan broju zastupnika.

Mi imamo 26 zastupnika a jednog člana Komisije, dok nasuprot tome HDZ BiH sa 15 zastupnika ima tri člana. Pitanje je ovdje ko vrši blokadu i da li mi sa jednim od 11 članova možemo blokirati bilo koji proces u Komisiji za izbor i imenovanje - upitao je Aliefendić.

Podsjeća da je u prethodnom mandatu HDZ-ov zastupnik Mladen Bošković bio predsjednik Komisije za izbor i imenovanje koja je trebala da završi postupak imenovanja sudije u Ustavni sud BiH.

- Upravo je pitanje za njega zašto taj postupak nije završen, da li se čekao pogodan trenutak, odnosno pogodni partneri iz Trojke koji će da podrže želje HDZ-a BiH - ističe Aliefendić.

Novinari su ga pitali da prokomentariše Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike srpske, koji je danas potpisao predsjednik Rs-a Milorad Dodik. Aliefendić ističe da je Tužilaštvo BiH trebalo davno reagovati.

- Mi imamo problem funkcionisanja pravnog sistema i zbog nereagovanja Tužilaštva dovedeni smo do toga da imamo ovakvo Dodikovo bahaćenje. I mi zaista očekujemo reakcije, kako Tužilaštva, tako i svih drugih organa koji će zaustaviti pravno nasilje koje upravo čine Dodik i kompletno rukovodstvo SNSD-a, kao i partneri koji ih podržavaju u tome - dodao je Aliefendić.

Zastupnik SDA Nezir Pivić podsjeća da je visoki predstavnik Christian Schmidt obustavio daljnju procedru svih zakona koji su usvojeni u NSRs. Formalno-pravno gledano, dodaje Pivić, takvi zakoni više ne postoje.

- Ono što radi Dodik u ovom pravcu isključivo je posao za glavnog tužioca. A vidjeli smo da je on dosad maksimalno iznalazio načina da ne procesuira Dodika i sve one koji su napadali na ustavni poredak - dodao je Pivić.

Važnim je ocijenio da nakon Schmidtovog nametanja izmjena Krivičnog zakona BiH tužioci više ne mogu pronaći argumente da je za krivično djelo napada na ustavni poredak neophodna primjena sile.

Pivić kaže kako nije mogao vjerovati da se u Parlamentu FBiH može desiti ono čemu su zastupnici sinoć svjedočili - anarhija.

- Anarhija je najgore stanje koje može zadesiti jedno društvo, a to je da u potpunosti bacite pod noge sve propise na osnovu kojih trebate djelovati i postupati.

Vladajuća većina noćas u ponoć imala je namjeru da završi proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH po želji lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, kako su mu vjerovatno obećali na posljednjem sastanku u Konjicu. Takvo djelovanje režirao je HDZ BiH, a izvođači su bili zastupnici stranaka Trojke - naglašava Pivić.

Odgovarajući na pitanje Novinske agencije Patria koji su načini da se zaustave nova sazivanja vanrednih sjednica i novi udari na parlamentarne procedure, Pivić kaže kako je generalno upitna transparentnost rada nametnute Vlade FBiH.

- Vi sa Vlade ne znate koji su amandmani usvojeni na set energetskih zakona. Mi, pa čak i njihovi zastupnici, dobijamo materijal 20 minuta prije samog glasanja. Legalisti smo, koristit ćemo sve mehanizme. Imamo prije svega poslovničke mehanizme da zaštitimo ustavni poredak, jer kršenje Poslovnika je ustavna kategorija.

Ustavni sud upravo u svojim presudama raspravlja o kršenjima Poslovnika, i to nije mala stvar. Koristit ćemo odredbe i drugih zakona, pa i samog Krivičnog zakona. Ako neko koristi pečat, potpis, zloupotrebu položaja... Za mnogo manje stvari su neki odgovarali, imamo pravosnažne presude sa aspekta krivične odgovornosti. Nećemo se libiti da obavijestimo Tuižilaštvo da radi svoj posao - zaključio je Pivić.

#almedinaliefendić #NezirPivić #SDA #BiH