Članak

KOMENTAR PRAVNOG EKSPERTA

Išerić: Je li u pitanju neznanje ili namjerno kršenje procedura za izbor sudije Ustavnog suda BiH?

Išerić je komentarisao vanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj se trebalo odlučivati i o promjeni u sastavu Komisije za izbor i imenovanje.

Išerić: Prekinuti blokade izbora sudije (Foto: Arhiv)

(Patria) - Da li se radi o neznanju ili o namjernom kršenju procedura za izbor sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, pita se pravni ekspert Enver Išerić.

U svom posljednjem statusu na društvenim mrežama Išerić je komentarisao vanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj se trebalo odlučivati i o promjeni u sastavu Komisije za izbor i imenovanje.

"A do te promjene je trebalo doći, kako mediji izvještavaju, kako bi se osigurala podrška Komisije za izbor i imenovanje za jednog od kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Međutim, važno je napomenuti da sastav Komisije mora biti u skladu s Poslovnikom Zastupničkog doma kojim je propisano da 'radno tijelo čine, po pravilu, poslanici iz svih klubova zastupnika razmjerno zastupljenosti političkih stranaka u Zastupničkom domu, s tim da jedan zastupnik može biti član u najviše tri radna tijela'.

Svako drugačije postupanje u vezi sa sastavom Komisije je neustavno. Osim toga, Komisija za izbor imenovanje ne mora utvrđivati prijedloge za članove te Komisije.

Ko je utvrđivao prijedloge za trenutni sastav Komisije? Nije valjda komisija koja nije ni postojala!

A što se tiče prijedloga Komisije za izbor sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Poslovnikom doma propisano je da 'utvrđuje prijedloge za izbor, imenovanje, postavljenje i razrješenje iz nadležnosti Zastupničkog doma.'

Znači, ni postojeći sastav Komisije nije zapreka da ista utvrdi prijedlog za izbor sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

A Zastupnički dom donosi konačnu odluku o tome, i to na osnovu izvještaja Komisije, a sa liste kandidata za sudiju i na osnovu stručnih kvalifikacija kandidata koji ispunjavaju uslove.

Jer, za sudiju Ustavnog suda moraju biti birani najsposobniji kandidati, koji će štititi ustavni poredak naše države.

Zato je velika odgovornost na Zastupničkom domu. I to baš sada kada se sa svih strana napada i na Ustav naše države i na Ustavni sud.

Zato niko ne bi trebao i smio pristati na ultimatume određenih političkih stranaka koje insistiraju na prijedlogu samo jednog kandidata od strane Komisije za izbor i imenovanje.

Na kraju, i to je samo prijedlog Komisije, koji Zastupnički dom ne mora prihvatiti.

Ako je prijedlog Komisije obavezan za Dom, kako to da, naprimjer, nije obavezan stav i mišljenje Komisije za ustavna pitanja u kojem konstatira da određeni zakon nije u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. A takvih primjera je bilo u praksi.

Prema tome, potrebno je prekinuti blokade izbora sudije i od Komisije zatražiti prijedlog i kompletnu listu kandidata o kojima će se Dom izjašnjavati.

Veća opasnost za državu i rad Ustavnog suda je izbor nekompetentnih kandidata od prijetnji i blokada koje vrši i pokušava ostvariti vlast entiteta Rs", poručio je Išerić.

#EnverIšerić #ParlamentFederacije #PravniEkspert #bih