Članak

PRIRODNE NEPOGODE

Desetine mrtvih u Pakistanu u monsunskim poplavama

(Patria) - Broj mrtvih zbog dvosedmičnih monsunskih kiša popeo se na najmanje 55 u četvrtak nakon što je 12 ljudi, uključujući osmoro djece, poginulo u Pakistanu saopštile su vlasti a prenio AP.

Istočni grad Lahore svjedočio je rekordnom pljusku prethodnog dana, koji je poplavio mnoge ulice i poremetio normalan život. Od srijede je 19 ljudi umrlo u gradu zbog urušavanja krovova i strujnog udara, rekli su zvaničnici.

Pakistanska meteorološka agencija upozorila je na još kiše koja će pogoditi grad. Najmanje osmoro djece poginulo je kada je veliko klizište pogodilo Shanglu, okrug u provinciji Khyber Pakhtunkhwa koja se graniči s Afganistanom, rekli su zvaničnici. Spasioci su pokušavali da uklone veliku gomilu blata iz straha da su druga nestala djeca zakopana.

Jaka kiša je također nastavila da pada, prelivajući glavne rijeke u provinciji Punjab, Jhelum i Chenab, što je navelo agenciju za upravljanje katastrofama da bude u stanju pripravnosti zbog straha od bujičnih poplava.

Kiše su se vratile u Pakistan godinu dana nakon što je pljusak izazvan klimom nabujao rijeke i poplavio u jednom trenutku trećinu Pakistana, ubivši 1.739 ljudi. Poplave su uzrokovale štetu od 30 milijardi dolara u 2022. godini.

#nesreća #Pakistan #poplave #strujniudar #svijet