Članak

KONTROLA PRISTUPA

Pentagon pooštrava kontrolu nakon curenja povjerljivih dokumenata

Nove mjere uključuju imenovanje službenika za kontrolu nivoa pristupa strogo povjerljivim podacima i instaliranje sistema za otkrivanje elektronskih uređaja.

(Patria) - Pentagon će promijeniti svoju sigurnosnu politiku nakon pregleda velikog curenja povjerljivih fajlova, javio je BBC.

Nove mjere uključuju imenovanje službenika za kontrolu nivoa pristupa strogo povjerljivim podacima i instaliranje sistema za otkrivanje elektronskih uređaja.

Rezultati 45-dnevnog pregleda politika i procedura Pentagona, koji je naredio američki ministar odbrane Lloyd Austin nakon curenja informacija, sugerišu potrebu da se poveća nadzor nad onima kojima se povjeravaju povjerljive informacije o nacionalnoj sigurnosti.

Visoki zvaničnik odbrane sugerisao je novinarima na brifingu da su se sigurnosni protokoli Pentagona borili da održe korak s rastom broja provjerenog osoblja i broja objekata u kojima se pristupa tajnim dosijeima.

Dok će neke postojeće politike biti ojačane, druge će biti ažurirane i nova pravila razvijena kako bi se otklonili postojeći nedostaci, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Revizija je zaključila da u vojnim procedurama nije bilo „jedne tačke neuspjeha“ i kaže se da se ogromna većina osoblja s pristupom pridržava sigurnosnih politika i procedura, ali je preporučila ministarstvu odbrane da poveća potrošnju na sigurnosne mjere, stvori novu kancelariju za insajderske prijetnje i poveća broj osoblja koje nadgleda rukovanje povjerljivim dokumentima.

Revizija je predložila pooštravanje sigurnosnih mjera kako bi se spriječila upotreba elektronskih uređaja u prostorijama u kojima se čuvaju povjerljivi podaci i gdje bi se povjerljive informacije ili slike mogle fotografirati ili snimiti.

#kontrola #Pentagon #provjere #SAD #svijet