Članak

PREMIJER ŠPANIJE

Sanchez: EU želi dogovor o migrantskoj politici do kraja godine

Zvaničnici se nadaju sporazumu o prebacivanju migranata koji traže azil u 27-članom bloku, usred tvrdnji zemalja poput Italije, Grčke i Španije da su nepravedno opterećeni.

(Patria) - Evropska unija želi sporazum do kraja 2023. godine o tome kako se nositi s hiljadama migranata koji idu na kontinent, uprkos protivljenju Mađarske i Poljske, rekao je španski premijer Pedro Sanchez, javio je AFP.

Zvaničnici se nadaju sporazumu o prebacivanju migranata koji traže azil u 27-članom bloku, usred tvrdnji zemalja poput Italije, Grčke i Španije da su nepravedno opterećeni kao glavna mjesta dolaska. Nacionalističke vlade u Mađarskoj i Poljskoj posebno su se protivile planu preraspodjele, u sporu koji je izbio prošle sedmice tokom sastanka na vrhu Evropske unije.

„Nadam se... da ćemo moći riješiti ovo veliko pitanje tokom ovog mandata“, rekao je španski premijer Pedro Sanchez.

„Za Španiju bi to bilo značajno, pa čak i simbolično sa političke tačke gledišta... nakon godina migrantske krize“, dodao je, insistirajući na potrebi „koordinacije i saradnje“.

Varšava i Budimpešta odustali su od deklaracije na samitu prošle sedmice koja bi uključila opšti sporazum EU da zemlje članice dijele smještaj tražilaca azila, ili plaćaju onima koji to rade. Obje zemlje kažu da bi svaki takav sporazum trebao biti odobren jednoglasno, umjesto kvalifikovanom većinom.

U junu, ministri unutrašnjih poslova EU složili su se da će političke odluke o tražiocima azila biti donesene kvalifikovanom većinom, koja predstavlja 15 od 27 članica EU, i najmanje 65 posto stanovništva bloka. Odluka kvalifikovanom većinom je „ugrađena u ugovore“, rekao je Sanchez, i „nema većeg političkog legitimiteta od poštivanja sporazuma“.

#Evropskaunija #migranti #Španija #Svijet