Članak

RAT KOJEM SE KRAJ NE NAZIRE

Borbe se intenziviraju između suparničkih snaga u Sudanu

RSF je saopštila da je oborila vojni avion i dron u Bahriju, u izjavama na koje vojska nije odmah odgovorila.

RSF je dominirao glavnim gradom (Foto: AFP)

(Patria) - Sukobi između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) intenzivirali su se u nedjelju, jer je rat u glavnom gradu zemlje i zapadnim regijama ušao u svoju 12. sedmicu.

Mogli su se čuti vazdušni i artiljerijski udari, kao i vatra iz malokalibarskog oružja, posebno u gradu Omdurman, kao i u glavnom gradu Kartumu, jer sukob produbljuje humanitarnu krizu i prijeti da privuče druge regionalne interese, javlja Reuters.

RSF je saopštila da je oborila vojni avion i dron u Bahriju, u izjavama na koje vojska nije odmah odgovorila. RSF je dominirao glavnim gradom na terenu i optužen je za pljačku i zauzimanje kuća, dok se vojska fokusirala na vazdušne i artiljerijske napade. Načelnik vojske Abdel Fattah al-Burhan prošle sedmice pozvao je mladiće da se pridruže borbi protiv RSF-a, a u nedjelju je vojska objavila fotografije za koje je rekla da su novi regruti.

Sudanski sindikat ljekara optužio je u subotu RSF za raciju u bolnici Shuhada, jednu od rijetkih koja još uvijek radi u zemlji, i ubistvo jednog člana osoblja. RSF je odbacio optužbe. Rat je također pogodio gradove u zapadnim regijama Kordofan i Darfur, posebno najzapadniji grad El Geneina, gdje su RSF i arapske milicije optužene za etničko čišćenje.

Jedinica za borbu protiv nasilja nad ženama, vladina agencija, saopštila je u subotu da je zabilježila 88 slučajeva seksualnog napada, za koje kaže da je samo delić vjerovatnog stvarnog ukupnog broja, u Kartumu, El Geneini i Nyali, glavnom gradu Južnog Darfura, a žrtve u većini slučajeva optužuju RSF.

Pregovori održani u Džedi i sponzorisani od strane Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije suspendovani su prošlog mjeseca, dok je pokušaj posredovanja istočnoafričkih zemalja kritikovala vojska jer je optužila Keniju za pristrasnost. Prošle sedmice, načelnik vojske Abdel Fattah al-Burhan i njegov zamjenik u Suverenom vijeću zemlje Malik Agar izrazili su otvorenost za bilo kakve pokušaje posredovanja Turske ili Rusije, iako nisu najavljeni nikakvi zvanični napori.

#EthnicCleansing #HospitalRaid #HumanitarianCrisis #KhartoumWar #MilitaryAircraftDowned #NewRecruits #OmdurmanClashes #RSFvsArmy #Sudan #SudanConflict #svijet