Članak

REAKCIJA NA SCHMIDTOVU ODLUKU

IGK: Uklonite Milorada Dodika i njegove glavne subjekte

"Milorad Dodik se nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Rs koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta,

IGK: Dodik mora biti uklonjen

(Patria) - Institut za istraživanje genocida Kanada oglasio se povodom poništavanja antidržavnih zakona koje je usvojila Narodna skupština entiteta Rs u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

"IGK pozdravlja korištenje Bonskih ovlasti od strane Visokog predstavnika. Posebno pozdravljamo odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH tako da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo", kaže se u saopćenju.


IGK smatra da je neophodno ukloniti Milorada Dodika i njegove glavne subjekte sa svih političkih funkcija u BiH.

"Milorad Dodik se nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Rs koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države BiH. Za IGK secesija je u toku.

IGK smatra da je BiH napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno pravno političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u BiH i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i i građane iz entiteta Rs", poručili su iz IGK i zaključili:

"U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene, institucionalno od strane pravosudnih institucija BiH ili visokog predstavnika".

#AntibosanskaKoalicija #AntidržavniZakoni #InstitutZaIstraživanjeGenocidaKanada #KontinuiranoNegiranjeDržave #KrivičniZakon #MiloradDodik #NarodnaSkupštinaRs #TihaSecesija #Ustavnisud #VisokiPredstavnik #BiH