Članak

VISOKI PREDSTAVNIK

Schmidt: Radi se o napadu na državu, idem u pravcu donošenja odluka

Dodao je da se Dodik vjerovatno boji odluke Ustavnog suda BiH koji bi mogao donijeti odluke koje mu se ne sviđaju.

Schmidt vrši konsultacije

(Patria) - Visoki predstavnik Christian Schmidt kazao je večeras da je prošlo vrijeme izjava i da je vrijeme da se poduzmu aktivnosti, gostujući na Face TV.

"Mislim da ste čuli nekoliko izjava i mojih i iz EU koje nisu bile diplomatske i da ovakve odluke predstavljaju korak unazad. Kada govorimo o nezakonito donesenim zakonima u BiH ili RS koji imaju utjecaj na najviše institucije kao što je Ustavni sud, onda se moramo vratiti na kapacitete koje ima Ustavni sud i donositi odluke", kazao je Schmidt.

Dodao je da se Dodik vjerovatno boji odluke Ustavnog suda BiH koji bi mogao donijeti odluke koje mu se ne sviđaju.

"Gospodin Dodik laže u svom entitetu građane. Ovo je ozbiljan napad na državu BiH, ovo je pokušaj da ovu zemlju učine disfunkcionalnom i to je razlog zašto smo dali jasan odgovor. Moramo institucije vratiti u ustavne okvire i da to moramo uraditi jasno i precizno", kazao je.

Schmidt je kazao da međunarodna zajednica ima isti stav i da će ga podržati u namjeri da osigura funkcionisanje institucija.

"U ovom gradu smo imali opsadu u ovom gradu koja je trajala 1425 dana, niko nema pravo uključujući i Dodika da negira patnju koju je grad prošao. Međunarodna zajednica sve ovo shvata ozbiljno, ranije smo kasnili, sada više nećemo. Na Balkanu više nema nasilja, jer ljudi žele živjeti u miru.

Odluka je na kraju moja. Vjerovatno ću iskoristiti vrijeme da malo porazgovaram, ali idem u pravcu donošenja odluka. Razmišljam o konačnim odlukama koje ću donijeti.
Mislim da će biti u neko očekivano vrijeme. Večeras ću prespavati i još malo ću razmisliti", kazao je visoki predstavnik.

Nije precizirao kada će donijeti odluku.

Podsjećamo, NSRs u utorak 27. juna donijela je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Danas je poručio da neće povući odluku i da nastavljaju svoju borbu.

"Otcjepljenje se neće desiti, jer on nema pravo na taj čin. Na meni je da pokažem da postoji granica", kazao je Schmidt.

#ChristianSchmidt #MiloradDodik #odluke #reakcija #VisokiPredstavnik #BiH