Članak

PRESS KONFERENCIJA

Dodik: Ponudit ćemo partnerima Zakon o Ustavnom sudu BiH, odlazak stranih sudija je zahtjev i EU

Komentarišući izjavu Kristijana Šmita da je ovaj zakon nelegalan, Dodik je istakao da je jedino Šmit ovdje nelegalan.

(Patria) - Predsjednik Ra-a Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji je rekao da će Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH biti definitivan sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim će se regulisati njegov sastav i način djelovanja.

Komentarišući izjavu Kristijana Šmita da je ovaj zakon nelegalan, Dodik je istakao da je jedino Šmit ovdje nelegalan.

„On je svakako visoki predstavnik za FBiH. Za Rs nije. Njegove odluke se neće poštovati. Republika srpska traži da se radi po slovu Ustava BiH. Rs ne provodi i nema plan secesije, ali ako bude primorana njihovim odlukama da izađe iz BiH, to će i učiniti“, kazao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a potvrdio je da će sutra u Konjicu biti održan sastanak koalicionih partnera.

„Razgovarat ćemo i o ovim temama. Ali imamo i otvorenih pitanja. Tražit ću imenovanje ministra finansija i trezora s obzirom da je to mjesto upražnjeno, imamo probleme sa raspodjelom novca. Od 2012. ne možemo da povučemo 35 miliona KM“, kazao je Dodik.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je da će sutra imati prijedlog da se nađe rješenje za svaki od 14 prioriteta EU.

„Imamo 14 pitanja i trebaju svi oni koji učestvuju u vlasti, da sjednemo i tražimo zajednička rješenja. Tako ćemo riješiti i sva druga pitanja. Ako smo za evropski put onda treba riješiti i pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Mislim da je došlo vrijeme da igramo otvorenih karata i da vidimo ko je za evropski put. Jel treba da nas 20 godina drže u statusu kandidata. Očekujemo od onih koji se kunu u evropski put BiH da obezbijedimo prohodnost kada je u pitanju usvajanje zakona“, kazala je Cvijanović.

Dodik je kazao da će na sutrašnjem sastanku predočiti prijedlog donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH i to da ostane devet sudija ali da troje bude iz Rs-a kao i da u kvorumu za odlučivanje moraju učestvovati svi, a u odlukama ako je potrebno pet glasova mora biti jedan iz Rs-a.

"Mi ćemo čuti šta oni misle. Da mi to opet predložimo to bi se zaustavilo na Ustavno-pravnoj komisiji. Ako oni to neće onda će situacija ovako stajati. Mi ne vjerujemo sudijama koji dolaze iz SDA i stranim sudijama. Mi ćemo ostati odlučni u tome. Mi ih ne požurujemo. Ovih 14 prioriteta piše da se mora izvršiti rekonstrukcija Ustavnog suda i riješiti pitanje stranih sudija. Hoćemo da rješavamo prioritete, ali ako jedno pitanje nije dogovoreno onda ništa nije dogovoreno", kazao je.


Cvijanović je kazala da ukoliko postoji politička volja mjesec juli i avgust mogu biti dovoljni za definisanje rješenja, a mjesec septembar da se sve usvoji.

"Mjesec oktobar da EU da pozitivno mišljenje i mjesec decembar za početak pregovora. Ovo je fer ponuda, a jedna od reformi je odlazak stranih sudija. Među ostalim stvarima ima vrlo bolnih stvari", kazala je Cvijanović.

#BiH #EU #Konjic #MiloradDodik #trojka #UstavniSud #ŽeljkaCvijanović