Članak

IZRAELSKI PREMIJER

Netanyahu će posjetiti Kinu

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak da je pozvan u Kinu, što je novi znak da Peking pokušava da poveća svoju moć na Bliskom istoku, prenose arapski mediji. Netanyahu je to objavio na sastanku sa članovima Predstavničkog doma američkog Kongresa, navodi ured za štampu izraelske vlade.

Ovo će biti četvrta Netanyahuova posjeta Kini Netanyahuova Kini, ali tačan datum putovanja nije objavljen.

Netanyahu još nije dobio zvaničnu pozivnicu u Sjedinjene Američke Države, iako je prošlo skoro pola godine od kada je formirao vladu, koja se smatra najdesničarskom u historiji Izraela. Potezi desničarske vlade koju predvodi razlog su što SAD nisu uputile poziv. Netanyahu je na pomenutom sastanku naglasio da SAD ostaju “najvitalniji i nezamjenjivi saveznik Izraela“, što je znak da izraelska vlada pokušava smiriti američku zabrinutost zbog sve većeg uticaja Pekinga u regiji.

Opozicioni političar i bivši visoki zvaničnik Mosada Ram Ben Barak rekao je da bi posjeta bila „strateška greška prvog reda“.

Ranije ovog mjeseca, Kina je bila domaćin palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, tokom kojeg su obje strane proširile planove za formiranje strateškog partnerstva. Kina je Palestini i Izraelu ponudila posredničke usluge za postizanje dogovora, na način na koji je to uradila sa Saudijskom Arabijom i Iranom ranije ove godine.

#Izrael #Kina #Palestina #posjeta #Svijet