Članak

TRŽIŠTE

Iranski izvoz nafte dostigao je petogodišnji maksimum uprkos američkim sankcijama

U izvještaju Reutersa od petka navodi se da su isporuke iranske sirove nafte nastavile rasti u 2023. godini s većim isporukama u Kinu, Siriju i Venecuelu.

(Patria) - Iranski izvoz sirove nafte i proizvodnja nafte u 2023. godini dostigli su rekordne iznose otkako je zemlja bila pod američkim sankcijama prije više od pet godina, prema izvještajima Reutersa i Bloomberga.

U izvještaju Reutersa od petka navodi se da su isporuke iranske sirove nafte nastavile rasti u 2023. godini s većim isporukama u Kinu, Siriju i Venecuelu. U izvještaju su citirani konsultanti, podaci o otpremi i izvor upoznat s tim pitanjem, prenosi Press TV.

Veliki dio iranske sirove nafte odlazi u Kinu koja je najveći svjetski uvoznik energije. Nekoliko evropskih kupaca, uključujući Njemačku, Španiju i Bugarsku, također je uvozilo naftu iz Irana.

Iran nije objavio zvanične podatke o svom izvozu nafte proteklih godina usred napora da izbjegne sankcije Washingtona. Izvoz nafte iz Teherana ograničen je od maja 2018. godine kada je Donald Trump uveo sankcije. Međutim, izvoz je u stalnom porastu tokom mandata sadašnjeg američkog predsjednika Joea Bidena.

Izvoz sirove nafte premašio je 1,5 miliona barela dnevno u maju, što je najviša mjesečna stopa od 2018. godine, izvijestio je Reuters citirajući Kpler – servis koji se bavi praćenjem tankera. Izvoz je bio otprilike 2,5 miliona barela dnevno u 2018. godini, prije sankcija.

Iran je u maju saopštio da je povećao proizvodnju sirove nafte na više od 3 miliona barela dnevno. To je oko 3% globalne ponude i bilo bi najviše od 2018. godine, prema podacima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Međunarodna agencija za energetiku ove sedmice je procijenila majsku proizvodnju Irana na 2,87 miliona barela dnevno, blizu iranske službene brojke.

Bloombergov izvještaj također navodi u petak da Iran isporučuje najviše sirove nafte u skoro pet godina uprkos američkim sankcijama. Bloomberg je citirao energetske analitičare koji su rekli da je iranski izvoz nafte porastao na najviši nivo otkako su SAD ponovo uvele sankcije toj zemlji 2018. godine.

U maju je viši američki republikanski senator Lindsey Graham priznao nedjelotvornost sankcija koje su jednostrano uvedene Iranu. Graham je osudio Bidenovu administraciju jer nije zaustavila iranski izvoz nafte. „Iranci zarađuju više novca pod sankcijama, a ne manje, a Kina je najveći razlog zašto ne radimo ništa po tom pitanju“, rekao je.

#Iran #nafta #sankcije #Ekonomija