Članak

Predsjednik SAD

Biden: SAD i naši saveznici nisu bili uključeni u pobunu protiv Putina

Biden je rekao da će on i njegov tim nastaviti sa procjenom posljedica incidenta.

(Patria) - Bidenova poruka da Zapad nije umješan u pobunu Wagnera poslata je direktno Rusima preko raznih diplomatskih kanala, rekao je novinarima portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby, javio je Reuters.

Na događaju u Bijeloj kući, Biden se osvrnuo Wagnerov marš tokom vikenda prema Moskvi. On je rekao da je uputio svom timu za nacionalnu sigurnost da ga informiše o situaciji „ iz sata u sat“ i da se pripremi za niz scenarija, koje nije detaljno naveo.

Ruske obavještajne službe istražuju da li su zapadne špijunske agencije imale ulogu u prekinutoj pobuni, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, prenosi novinska agencija TASS.

Američka obavještajna zajednica „bila je svjesna“ da je pobuna koju je dirigovao šef Wagnera Yevgeny Prigozhin „bila mogućnost“ i o tome je obavijestila Kongres prije nego što je počela, rekao je izvor upoznat s temom, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman. Biden je rekao da je razgovarao s ključnim saveznicima na video konferenciji kako bi se uvjerio da su svi na istoj strani i koordinisani u svom odgovoru.

„Složili su se sa mnom da moramo da budemo sigurni da Putinu (ruskom predsjedniku Vladimiru) ne damo izgovor, da Putinu nema izgovora, da za to okrivi Zapad i okrivi NATO“, rekao je on.

Biden je rekao da će on i njegov tim nastaviti sa procjenom posljedica incidenta.

„Još je prerano da se donese konačan zaključak o tome kuda ovo ide“, dodao je. Rekao je da je njegova poruka saveznicima „važno je da ostanemo potpuno koordinisani“.

Kirby je rekao da Sjedinjene Države ne znaju detalje sporazuma postignutog između Putina i Prigozhina kojim je okončan ustanak. Rekao je da ne zna gdje se Prigozhin nalazi.

„Ne zauzimamo ni jednu stranu u ovoj internoj stvari“, rekao je.

#Svijet #BidenovaPoruka #Zapad #Wagner #Rusi #DiplomatskiKanali #NacionalnaSigurnost #SergeyLavrov #ObavještajnaZajednica #Kongres #Putin