Članak

ODRŽANA SJEDNICA

KOME SE (NE)ŽURI Umjesto Sesara u Predstavnički dom PFBiH ulazi Goran Opsenica, kandidati se pozivaju da lično dođu u CIK

(Patria) - Centralna izborna komisija danas je dodijelila zamjenski mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nakon što je prošle sedmice ostavku podnio Antonio Sesar (HDZ BiH) iz osobnih i zdravstvenih razloga.

CIK je utvrdio prestanak mandata Sesaru, a zamjenski mandat dodijeljen je Goranu Opsenici. Opsenica je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi u Vladi HNK. Još uvijek traju pregovori o novoj Vladi HNK, pa bi Opsenica već sutra trebao odlučiti da li će prihvatiti mandat federalnog zastupnika. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u više navrata je najavio da HDZ ima spremna nova imena mladih ljudi za ministre u Vladi HNK.

Član CIK-a Vlado Rogić kazao je da još uvijek nije okončana procedura za ranije dodijeljene mandate u smislu davanja uvjerenja.

“Na današnjem Kolegiju smo zaključili da ovi zastupnici koji su dali ostavke će doći zajedno sa onima koji preuzimaju mandate u CIK i na taj način ćemo riješiti prethodna dva mandata. Dolaskom u CIK i odricanjem prava na žalbu možemo izvršiti puno brže zamjenu mandata da to ne traje po 20-25 dana kako bi tijela mogla donositi valjano odluke i u tom smislu će CIK završiti posao za ova tri, odnosno sveukupno šest mandata”, kazao je Rogić.

Upravo zbog ove situacije sa ostavkama i zamjenskim mandatima zastupnika iz aktuelne parlamentarne većine nije bilo sjednice Predstavničkog doma PFBiH prošle sedmice, a i zbog nepostojanja dogovora o izboru sudije Ustavnog suda BiH. Iz HDZ-a nisu htjeli rizikovati da njihov kandidat Marin Vukoja ne dobije dovoljno glasova, pa je sjednica otkazana.

Iako je predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković-Lepić pokušala okriviti CIK, sjednice koje su održali i dodijelili mandate pokazuju da je problem u većem broju ostavki parlamentaraca zbog imenovanje na druge pozicije ili iz privatnih razloga i u nepreuzimanju pošte koja je upućena parlamentarcima.

U slučaju dodjele zamjenskog mandata s liste Naša stranka bez obzira što naredni kandidat nije prihvatio mandat, CIK je već završio proceduru dodjele mandata, a kandidat preuzeo poštu.

#BiH #Parlament #MarinVukoja #sjednica #CIK